Hygiene for Food, org. Agoria, EHEDG & Flanders' FOOD

Locatie:  BluePoint Antwerpen, Berchem
Tijd:  09.00 uur- 17.00 uur
Datum:  12 oktober 2017 - 12 oktober 2017

Hygiene for Food - Managing hygiene in a changing world: streven naar operationele excellentie

Maak van 'World Class Hygiene in Food Production' een realiteit in plaats van een toekomstbeeld. Leer meer over de gepaste food safety management systemen, gerichte monitoring van de hygiëne situatie, toepassing van good practices in reiniging en onderhoud en een gerichte aanpak van contaminatieproblemen. Hygiënisch ontwerp van procesapparatuur en toepassing van ‘industry 4.0’ concepten openen de weg naar een permanent hygiënische fabriek!

Managing hygiene in a changing world

Hygiene for Food viert haar 10de verjaardag. Het is ondertussen het belangrijkste event voor reiniging, hygiene monitoring en hygienisch ontwerp voor de voedingsindustrie in Vlaanderen. Neem deel op 12 oktober.

Hygiënische fabriek onlosmakelijk verbonden met operationele excellentie 

Agoria, Flanders’ FOOD, bieden in samenwerking met EHEDG België in deze editie een cross-sectorieel programma aan waarbij we focussen op nieuwe trends en recente ontwikkelingen op het vlak van hygiëne en reiniging in de voedingsindustrie. Waarom? Om in te spelen op de uitdagingen van vandaag. En die zijn, in onze snel veranderende wereld, niet min: de ‘hygiëne-lat’ komt steeds hoger te liggen, het reinigingsproces moet duurzamer,… terwijl het voedingsproductieproces niet mag inboeten aan efficiëntie en productkwaliteit onze voedingsbedrijven op een internationaal competitief niveau moet houden. Operationele excellentie is in dit alles een sleutelbegrip. Dit start met een gepast food safety management systeem en omvat verder een gerichte monitoring van de hygiëne situatie, toepassing van good practices in reiniging en onderhoud en een gerichte aanpak van contaminatieproblemen. Dit aangevuld, met hygiënisch ontwerp van procesapparatuur en toepassing van ‘industry 4.0’ concepten opent de weg naar een permanent hygiënische fabriek en maakt 'World Class Hygiene in Food Production' in plaats van een toekomstbeeld een realiteit.

Nieuwe concepten brengen op

Het seminariegedeelte is opgebouwd uit een 8-tal sessies met als onderwerpen: wetgeving en nieuwe problematieken, source tracking van micro-organismen in de productie-omgeving, het aanpakken van microbiële contaminatie, veel voorkomende fouten bij reiniging en desinfectie, bio-surfactanten, hygiënisch onderhoud en ontwerp, meer hygiëne via automatisatie en robotisering. De slotlezing gaat dieper in op de vraag hoeveel investeringen in deze nieuwe concepten opbrengen.

Afsluiten doen we met een droogje en een natje aangeboden door EHEDG België.

Een professioneel klankbord

Het samenbrengen van professionelen uit de industrie, academische wereld en overheid rond het thema ‘Hygiene For Food’ moet het overleg tussen voedingsbedrijven en toeleveranciers (machine-bouwers, diensten-leveranciers, R&D- en kennisleveranciers, etc.) bevorderen, teneinde te komen tot 'World Class Hygiene in Food Production'.

Doelgroep

Producenten van levensmiddelen, toeleveranciers van producten of diensten (rond reiniging, hygiëne of kwaliteitsmanagement), machinebouwers, etc.

Inspiration village

Parallel aan de plenaire sessies is er een mini-beurs met een 10-tal technologie- en service-providers die hun nieuwe realisaties en producten voorstellen. In de inspiration village worden de deelnemers aan het event tijdens de pauzes van het event, via korte elevator pitches geïnspireerd over nieuwe trends & producten op gebied van reiniging en hygiëne. De mini-beurs kan ook tijdens de middaglunch bezocht worden.

Programma

Timing

Onderwerp

9.00 – 9.25

Ontvangst met koffie

9.25 – 9.30

Verwelkoming

door Steven Van Campenhout (Flanders’ FOOD) en Noël Hutsebaut (Agoria)

9.30 – 9.50

Hoe breng ik mijn food safety management systeem in kaart: een diagnostische tool

door Prof. Liesbeth Jacxsens (UGent)

9.50 – 10.10

Good practice in reiniging en ontsmetting: goed begonnen is vaak gewonnen

door Jürgen Janssens(CID LINES)

10.10 – 10.30

Beheersing van microbiële contaminatie: van uitgekiemde source tracking tot gerichte aanpak van bacteriën en schimmels in de productieomgeving

door Prof. Mia Eeckhout en Prof. Frank Devlieghere (UGent)

10.30 – 11.30

Break en inspiration village

11.30 – 12.00

Trends in wet-en regelgeving hygiënemaatregelen

door Prof. Liesbeth Jacxsens (UGent)

12.00 – 12.30

Biosurfactanten: bio-reiniging en méér ?

door Sophie Roelants (Bio Base Europe Pilot Plant)

12.30 – 13.30

Broodjeslunch

13.30 – 14.00

Is uw installatie nog voedselveilig na een onderhoudsinterventie?

door Frank Moerman (KU Leuven) en Noël Hutsebaut (EHEDG België)

14.00 – 14.30

Evolutie in hygienisch ontwerp van machine componenten – lessen geleerd door klanten en leveranciers

door Patrick Bruynbroeck (Festo)

14.30 – 15.30

Break en inspiration village

15.30 – 16.00

Food grade robots – progress in hygienic design and effects on production system hygiene

door Arnaud Derrien (Stäubli Robotics France)

Lezing in het Engels

16.00 – 16.30

Hoe de Nederlandse voedingsindustrie voor haar productie installaties de afweging maakt tussen hygienisch ontwerp en reiniging

door Bob van de Meerendonk (VMEngineering)

16.30 – 17.30

Receptie aangeboden door EHEDG België