Seminarie ‘Verpakkingsgerelateerde smaakafwijkingen in verpakte voedingsmiddelen – Hoe recalls vermijden?’

Locatie:  Gent (Zwijnaarde)
Tijd:  09.30 uur- 16.30 uur
Datum:  27 november 2018 - 27 november 2018

Tijdens dit seminarie wordt dieper ingegaan op het belang van kwaliteitscontrole van bedrukte verpakkingsmaterialen (papier/karton en polymere materialen) voor de voedingsindustrie. Sensorische en chemisch-analytische methodieken voor het evalueren van de geurbelasting van verpakkingsmaterialen worden voorgesteld. Chemisch-analytische technieken, zoals gaschromatografie-massaspectrometrie (GC-MS) en massaspectrometrie-gebaseerde elektronische neustechnologie (MS-nose) kunnen sensorische testen (geurtesten en taint transfertesten) ondersteunen om inzicht te krijgen in de moleculaire basis van de geur van verpakkingsmaterialen. De impact van de geurbelasting van verpakkingsmaterialen op de sensorische eigenschappen van verpakte voedingsmiddelen wordt vaak onderschat door voedingsproducenten. Kwaliteitscontrole op grondstoffen of eindverpakkingen door verpakkingsproducenten of als ingangscontrole bij voedingsbedrijven kan een belangrijke troef zijn om verpakkingsgerelateerde smaakafwijkingen in verpakte voedingsmiddelen te vermijden. Verpakkingsgerelateerde taints kunnen immers leiden tot dure recalls, imagoverlies en belangrijke economische schade voor voedingsproducenten.

Meer informatie