Neogen ontwikkelt testmethoden voor pinda’s en amandelen

Schotland, 2 maart 2015 16:00 | Denise Doornebosch

In Groot-Brittanië is gemalen komijn teruggeroepen door de FSA vanwege het aantreffen van ongeëtiketteerd pinda-eiwit. Om merken van producenten en leveranciers te beschermen, en met name consumenten met allergieën, is het testen van producten en ingrediënten van groot belang. Zodoende heeft Neogen testmethoden ontwikkeld om komijn te testen op aanwezigheid van allergenen.

De vervalsing van komijn met zowel pindanoot als amandel is ook aangetroffen in Amerika en Canada, waar tijdens testen hoge gehaltes allergene eiwitten zijn aangetroffen. Met de testkits heeft Neogen kruisreactiviteit als reden voor de positieve resultaten voor pinda allergeen in komijn en kruidenmengsels uitgesloten.

“Vanwege mogelijke aanwezigheid van allergenen is het belangrijk voor producenten om instrumenten beschikbaar te hebben voor juiste etikettering”, zegt Steve Chambers, verkoop en marketing directeur van Neogen Europe. “Met ons aanbod van gevalideerde testkits, onze geaccrediteerde laboratoriumdiensten en de expertise van onze technische medewerkers, werken wij al jaren samen met de voedingsindustrie om onzekerheid te reduceren.”

Neogen’s Veratox testmethoden

Neogen’s AOAC-gevalideerde Veratox ELISA test voor pinda-allergeen is gevalideerd voor de detectie en kwantificering van pindaresidu in komijn in ongeveer 30 minuten. Daarnaast biedt Neogen de Alert ELISA voor pinda, een simpelere versie van de Veratox test voor kwalitatieve resultaten met een grenswaarde van 5 ppm. Beide testmethoden zijn ook beschikbaar voor de detectie van amandelen.

Voor bedrijven die niet intern wensen te testen of die op zoek zijn naar uitgebreide analyse door experts biedt Neogen tevens snelle laboratoriumdiensten vanuit eigen geaccrediteerde laboratorium.

Voor meer informatie, zie: http://www.neogeneurope.com/CuminResponse/