Veredeling quinoa sneller en beter

Wageningen, 13 februari 2017 15:18 | Yves De Groote

Een internationaal team van wetenschappers, waaronder van Wageningen Universiteit, publiceerden in het tijdschrift Nature de complete DNA volgorde van quinoa, het voedselgewas dat vanuit Zuid-Amerika de wereld verovert. Dit biedt perspectief voor de teelt van zoete rassen of rassen die op zoute grond groeien.

Robert van Loo, expert quinoa veredeling van Wageningen University & Research en zijn collega’s die aan de publicatie in Nature meewerkten, gaan de nieuwe kennis onder andere gebruiken voor de ontwikkeling van quinoa-rassen die goed voldoen aan de wensen van consumenten en boeren.

Zoete rassen

Van Loo: “We hebben bijvoorbeeld mutaties ontdekt die er voor zorgen dat bepaalde quiona rassen geen bittere saponines kunnen maken. Dergelijke ‘zoete’ rassen hoeven niet te worden gepolijst om de bittere stoffen te verwijderen. Dat scheelt zo’n vijftien tot twintig procent. Met de nieuwe kennis over het quinoa-DNA kunnen we in onze veredeling snel en eenvoudig de planten selecteren die geen bitterstoffen maken.“

Glutenvrij

Quinoa is rijk aan essentiële aminozuren en voedingsvezels en bevat géén gluten. Voor boeren is quinoa belangrijk omdat het gewas ook op slechte gronden een behoorlijke voedselopbrengst geeft. De nieuwe kennis over het quinoa-DNA wordt nu al door veredelaars gebruikt, bijvoorbeeld om quinoarassen te ontwikkelen die heel goed tegen zoute grond kunnen en tegelijk voldoen aan de smaak-wensen van consumenten.

King Abdullah University

Het onderzoek werd geleid door de King Abdullah University of Science and Technology in Saudi Arabië, een regio waar de groeiomstandigheden voor planten zwaar zijn en waar veel bodems arm of zelfs verzilt zijn. Van Wageningen University & Research hebben DNA-sequencing experts en veredelingsonderzoekers een bijdrage geleverd aan het onderzoek. Het was juist dit Wageningse team dat de genetische kaarten maakte waarop het gen gevonden is dat de productie van saponine (bitterstof) reguleert.

Quinoa

Quinoa hoort tot een plantenfamilie die bekend is om zijn groeikracht onder zware omstandigheden, zoals in arme gronden, op grote hoogte en zelfs in zoute gronden. Er zijn nu al bepaalde quinoa-types die voedsel produceren op plaatsen waar andere voedselgewassen, zoals tarwe en rijst, nauwelijks opbrengst leveren. Daarom wordt quinoa gezien als een gewas dat kan helpen om met mínder input aan bijvoorbeeld water en mest éxtra voedsel te produceren. De nieuwe kennis over het DNA betekent een versnelling van de ontwikkeling extra duurzame quinoarassen, die ook voldoen aan andere wensen van boeren én consumenten.

Link naar de publicatie: http://dx.doi.org/10.1038/nature21370