Week van de Korte Keten nu in heel Vlaanderen

Vlaanderen, 16 mei 2018 09:06 | Yves De Groote

Na het succes van de voorbije twee edities in West-Vlaanderen wordt De Week van de Korte Keten dit jaar voor het eerst ook uitgerold in de andere Vlaamse provincies, en wel van 26 mei tot en met 3 juni. Een bewijs dat de actieweek heel wat potentieel heeft.

De initiatiefnemers zijn alle Vlaamse provincies samen met Departement Landbouw en Visserij, VLAM, de Vereniging van de Vlaamse provincies, de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten en het Steunpunt Hoeveproducten. De Week van de Korte Keten krijgt naast de steun van de provincie West-Vlaanderen ook de volle ondersteuning van Minister van Landbouw Joke Schauvliege. Het bundelen van de krachten resulteerde o.a. in één huisstijl en een overkoepelende website. Dit moet de uitstraling en herkenbaarheid verhogen.

Hoeveverkoop

Korte keten is een manier van verkopen waarbij er een rechtstreekse band is tussen producent en consument. Op die manier kan de landbouwer zijn prijs, de productiemethode en het aanbod zelf bepalen. Met zo’n transparant systeem is hij niet enkel een ambassadeur voor zijn product maar voor de hele korte keten. Als consument krijg je in ruil verse en kwaliteitsvolle producten recht van bij de boer. Zonder veel voedselkilometers of verpakkingsafval. En bovendien ondersteun je de lokale economie.

Hoeve- en streekproducten

De West-Vlaamse Gedeputeerde Bart Naeyaert: “De interesse in hoeve- en streekproducten is booming. Consumenten zoeken lokale producten en authentieke smaken. Soms loopt het mis bij het zoeken naar verkooppunten. Via de Week van de Korte Keten moeten consumenten gemakkelijker de weg vinden”.

Magazine (ook online)

Alle activiteiten, evenementen, fietsroutes van ‘Week van de Korte Keten’ zijn gebundeld in een magazine, gratis verkrijgbaar bij de West-Vlaamse hoeve-en streekproducenten. Of gratis downloadbaar via de Week van de Korte Keten-website.