artikel

Wereldmelkdag op 1 juni

Algemeen

Wereldmelkdag wordt sinds 2001 jaarlijks gevierd op 1 juni en is een initiatief van de Wereldvoedselorganisatie FAO. Overal ter wereld het bestaan van melk toegejuicht als onderdeel van gezonde voeding. 

Wereldmelkdag op 1 juni

Miljarden mensen consumeren dagelijks melk of andere zuivelproducten.  Deze producen zijn niet alleen lekker en gezond , maar ook makkelijk en betaalbaar. Melk en zuivelproducten zijn dan ook wereldwijd opgenomen in landelijke voedingsrichtlijnen overal ter wereld. Deze voedingsrichtlijnen worden opgesteld om de bevolking te helpen gezond te eten. De FAO heeft op haar website talloze voedingsrichtlijnen verzameld van meer dan 80 landen, van Portugal en de Verenigde Staten tot Japan en Belize.

Een unieke mix van essentiële voedingsstoffen

Melk en melkproducten zoals kaas en yoghurt zijn nutriëntdense voedingsmiddelen. Ze bieden van nature een unieke mix aan essentiële voedingsstoffen of nutriënten in verhouding tot hun energiewaarde. Melk is een rijke bron van het micronutriënt calcium en is een goede bron van hoogwaardige eiwitten. Melk en melkproducten bevatten ook tal van andere micronutriënten zoals fosfor, magnesium, zink, jodium, kalium en vitaminen (o.a. B12 en B2). Op die manier dragen ze in belangrijke mate bij tot de nutritionele kwaliteit van onze voeding. De vele voedingsstoffen in zuivel interageren met elkaar op een unieke manier waardoor hun gezondheidseffect kan vergroten

Aanbevolen door gezondheidsinstanties

Melk en melkproducten zijn prominent aanwezig in de internationale en nationale voedingsaanbevelingen. De specifieke aanbevelingen verschillen van land tot land, maar zuivel wordt algemeen erkend als belangrijk voor een gezonde en evenwichtige voeding voor mensen in alle stadia van het leven. Dit is ook zo voor België. Onlangs bevestigden de nieuwe aanbevelingen van de Hoge Gezondheidsraad (HGR) zuivel als belangrijke bron voor de inname van essentiële voedingsstoffen.

Bron: CBZ-CBL

 

 

Reageer op dit artikel