nieuws

Belgische biotech ontgoocheld over “nationalisatie” van EU kader voor telen van ggo’s

Algemeen

Belgische biotech ontgoocheld over “nationalisatie” van EU kader voor telen van ggo’s

bio.be, de Belgische biotechnologie associatie onder de koepel van essenscia, is ontgoocheld in de beslissing van de Europese Leefmilieuministers vrijdag om de toelatingen voor het telen van genetisch gewijzigde gewassen te “nationaliseren”. “Gelukkig heeft België hier niet voor gestemd”, zegt bio.be, die pro-ggo is.

Het akkoord toont volgens bio.be het gebrek aan bereidheid van de Europese instellingen en lidstaten om het huidige Europese regulatoire kader inzake ggo-toelatingen (Richtlijn 2001/18/EC) correct te implementeren.

Gemakkelijkheidsoplossing

De Raad kiest voor een gemakkelijkheidsoplossing, maar ondergraaft zo de fundamenten van de Europese Unie”, stelt Cathy Plasman, secretaris-generaal van bio.be. “Het nationaliseren van een deel van het gemeenschappelijke Europese beleid, gebaseerd op niet objectieve gronden, is een gevaarlijk precedent en tegen de geest van een eengemaakte Europese markt. Onze sector is wel verheugd dat België hier niet voor heeft gestemd en hoopt dat het Europees Parlement deze Raadsbeslissing afvoert.”

Dergelijke beslissing laat volgens bio.be toe dat de individuele lidstaten formeel een technologie kunnen weigeren op niet wetenschappelijke basis. Dit is een negatief signaal naar alle innovatieve bedrijven toe, en zal meespelen in de afweging om verder in Europa te investeren.

Pro-ggo

Bio.be herhaalt, samen met haar Europese federatie EuropaBio, dat producten die voldoen aan de diepgaande wetenschappelijke risicobeoordeling van de EU, zonder vertraging moeten worden toegelaten. Na meer dan 15 jaar van grootschalige cultivering van genetisch gewijzigde gewassen in verschillende landen wereldwijd, hebben de onderzoeken aangetoond dat deze gewassen even veilig zijn als andere.

Reageer op dit artikel