nieuws

Innovatieprijs voor eiwit dat foodwaste terugdringt

Algemeen

Innovatieprijs voor eiwit dat foodwaste terugdringt

Arla Foods ontving op de IFT Food Expo een innovatie-award voor Nutrilac. Met dit eiwit kan wei met een lage pH verwerkt worden tot een waardevolle grondstof in plaats van te worden geloosd.

Drie bedrijven ontvingen een innovatie-award tijdens de 75e editie van de IFT Food Expo in New Orleans. Het Deense Arla Foods was een van de drie.

Griekse yoghurt

Zure wei (pH 4,5) is een bijproduct van de productie van Griekse yoghurt, zo vertelt Nikolaj Nøddebo Knudsen, account manager bij Arla Foods. “Doordat er bij de productie van Griekse yoghurt meer eiwit uit de wei wordt gehaald, blijft alleen lactose en wat mineralen over. Normale wei heeft een hoger eiwitgehalte.” Arla voegt daarom het eiwit Nutrilac, een melkeiwit, aan de wei toe, waardoor het bruikbaar is als grondstof voor bijvoorbeeld yoghurt of smeerkaas.

Nu wordt de zure wei geloosd of wordt het als veevoer gebruikt. Knudsen meldt dat per jaar in Amerika 1 miljoen ton zure wei wordt geproduceerd vanwege de enorme populariteit van Griekse yoghurt. “Door Nutrilac toe te passen, kan deze reststroom in waardevolle producten worden omgezet”, vertelt Knudsen.

Duurzaamheid

Volgens de accountmanager voor functionele melkeiwitten is er al vraag naar het recent geïntroduceerde eiwit. “We hebben al enkele projecten lopen in de Verenigde Staten. Bedrijven die Griekse yoghurt produceren, zien het verminderen van hun foodwaste als een goede stap richting duurzaamheid”, aldus Knudsen.

Eerdere berichtgeving vanaf IFT Food Expo:

IFT Food Expo (foto’s)

Europa moet leren van Amerika over glutenvrije hype

Textuur steeds vaker gebruikt als onderscheidende claim

Lees verder op VMT.nl:
Arla speelt in op eiwittrend met introductie nieuwe producten
Solanic bouwt nieuwe fabriek aardappeleiwit

Reageer op dit artikel