nieuws

Tutti Frutti breidt uit naar buitengewoon secundair onderwijs

Algemeen

Tutti Frutti breidt uit naar buitengewoon secundair onderwijs

Het Vlaamse project Tutti Frutti zal met de extra middelen de doelgroep uitbreiden naar leerlingen in het buitengewoon secundair onderwijs. Daarnaast wordt ook ingezet op maatregelen om groenten en fruit aantrekkelijk te maken voor kinderen.

Dit is mogelijk, omdat de Europese Commissie vanaf volgend schooljaar het budget voor schoolfruitprojecten in de lidstaten van verhoogt 90 naar 150 miljoen euro.

Tien jaar Tutti Frutti

Tutti Frutti brengt al 10 jaar fruit en groenten binnen in de Vlaamse scholen. Het principe is eenvoudig: minstens één keer per week eten de kinderen samen een stuk fruit of groente op school. Zo leren ze verschillende soorten kennen en raken ze vertrouwd met de smaak. De voorbije 10 jaar deden telkens zo’n 1250 Vlaamse scholen mee en werden meer dan 240.000 leerlingen bereikt per schooljaar. In heel Europa bereikt het project na 6 jaar meer dan 8 miljoen kinderen!

Geen eindpunt!

De 10e verjaardag van Tutti Frutti is zeker geen eindpunt: om de opmars van overgewicht bij kinderen te stuiten, blijft het belangrijk om in te zetten op projecten die een gezonde leefstijl promoten. Dat er meer nodig is dan het uitdelen van groenten en fruit om de consumptie ervan op lange termijn te stimuleren, heeft ook Europa begrepen. Voor België stelt de EU vanaf volgend schooljaar jaarlijks € 3.369.750 beschikbaar, waarvan € 1.896.495 voor Vlaanderen. De Vlaamse overheid en de groente- en fruitsector dragen zelf ook hun steentje bij, waardoor het totale budget voor Vlaanderen neerkomt op € 2.080.000.

Dit budget gaat grotendeels naar subsidies voor de aankoop van groenten en fruit. Tot nu toe kwamen enkel basisscholen in aanmerking voor een korting van € 4 per leerling, maar vanaf het schooljaar 2014-2015 is dat ook het geval voor leerlingen uit het buitengewoon secundair onderwijs (BuSO). Het extra budget zal de komende jaren ook ingezet worden voor de ontwikkeling en uitvoering van kwaliteitsvolle acties en materialen die de consumptie van groenten en fruit stimuleren en kinderen in contact brengen met landbouw en gezonde voeding. De producten van eigen bodem verdienen daarbij bijzondere aandacht.

Reageer op dit artikel