nieuws

Europese Landbouwministers bezorgd over daling biologische productie

Algemeen

Europese Landbouwministers bezorgd over daling biologische productie

De Europese Raad van Landbouwministers is volgens BioForum Vlaanderen kritisch over het voorstel van de Commissie voor een nieuwe biologische EU-verordening. Ze zijn bezorgd dat het zou leiden tot een daling van de biologische productie in Europa.

De daling zou met name ten koste van de kleine biologische bedrijven en in gebieden waar de biologische sector minder ontwikkeld is, stelt de biologische koepelorganisatie BioForum. Daarom is aangedrongen op een beter evenwicht tussen de ontwikkeling van de biologische normen en erkenning van de zeer uiteenlopende situatie van de biologische sector in heel Europa.

Verwachtingen consument

De discussie tussen de landbouwministers en de Europese Commissie heeft duidelijk aangetoond dat het voorstel niet voldoende is om een positief kader te creëren voor een geleidelijke ontwikkeling. Nochtans is de biologische sector één van de weinige positieve en groeiende voedingssectoren in Europa die voldoet aan de verwachtingen van de consument en de gemeenschap en een meerwaarde betekent voor de bescherming en verbetering van het milieu.

De belangrijkste aandachtspunten:

• Verscheidene ministers benadrukten de specificiteit van de biologische controle en dus de noodzaak om biologische controle binnen het biologische wetgevingskader te houden in plaats van dit te verschuiven naar de horizontale wetgeving voor controle op levensmiddelen en diervoeders zoals die wordt voorgesteld door de Commissie.
• De herziening van de biologische regelgeving moet de ontwikkeling van de sector ondersteunen door middel van een geleidelijke stap-voor-stap-aanpak met een duidelijke visie die rekening houdt met de diversiteit van de lidstaten, regio’s en de biologische sector.
• Ook moeten er verbeteringen in het voorstel worden aangebracht om een goede uitvoering van de controles in de lidstaten en regio’s te waarborgen.

Europese koepelorganisatie

De Europese koepelorganisatie, IFOAM EU, is vragende partij voor een wetgeving dat de innovatieve elementen uit het voorstel, zoals groepscertificering voor kleine boeren, een verbeterde herkomstetikettering en de invoering van milieuprestatie-vereisten behoudt.

Lees VMT Food online:

Belangrijke rol voor overheid bij groei biologische landbouw.

Reageer op dit artikel