nieuws

PET-fles voor bier lijkt op glazen fles

Algemeen

PET-fles voor bier lijkt op glazen fles

Verpakkingsfabrikant Sidel heeft speciaal voor bierbrouwerijen een PET-fles ontwikkeld die als twee druppels water lijkt op een traditionele glazen bierfles. Zelfs een kroonkurk ontbreekt niet.

Volgens Sidel heeft de fles door de vorm van de voet en de aanwezigheid van een kroonkurk het uiterlijk van een glazen bierfles. Zo moet de acceptatie van PET als bierfles door zowel consumenten als bierbrouwers sneller verlopen.

Overstap naar PET

Jaarlijks worden ongeveer vijf miljard PET-verpakkingen voor bier verkocht. Toch is dit slechts twee procent van de wereldwijde markt; glas en blik zijn op het gebied van bier nog steeds koning. Veel fabrikanten hebben voor andere dranken inmiddels allang de overstap gemaakt naar PET.

Sappen, water, frisdranken en sauzen zijn nu zelfs bij hoge uitzondering in glas verpakt. Door de PET-fles voor bier zoveel mogelijk op een glazen fles te laten lijken wil Sidel de overstap naar PET zo gemakkelijk mogelijk maken.

Eigenschappen PET bierfles

Als bewijs van de voordelen van zijn PET-technologie maakte Sidel een fles van 330ml die een bewaartijd van zes maanden kan garanderen. Binnen deze tijd laat het materiaal minder dan 1ppm (parts-per-million) zuurstof door en verliest de fles minder dan 17 procent aan koolstofdioxide. Deze twee eigenschappen zijn voor een bierfles erg belangrijk. Je wilt zuurstof buiten de fles houden en koolstofdioxide ín de fles.

PET en pasteurisatie

De fles kan gebruikt worden voor flash- en tunnelpasteurisatie alsmede voor micro-gefiltreerd bier. Het flesje kan een druk van 20 PU (pasteurisatie units) weerstaan in de tunnel, wat een standaard druk is voor ondergistende bieren (lagers). Ook kan de fles in bestaande pasteurisatietunnels gebruikt worden, zonder dat deze speciaal voor PET geschikt gemaakt hoeven worden.

Christophe Bunel van Sidel: “Wij willen bierproducenten helpen om voordeel te halen uit de veelzijdigheid, het lichte gewicht, de duurzaamheid en lagere kosten die PET biedt.”

Volgens Bunel kan het uiterlijk van een PET-fles vaak associaties oproepen met andere dranken, zoals frisdranken en water en zo een negatieve merkervaring geven als dit gebruikt wordt voor een bierfles. “Dus om producenten én consumenten te helpen met het maken van de overstap wilden we een fles die lijkt op glas, maar met alle voordelen van PET”, aldus Bunel.

Lees verder op VMT.nl
Bedrijven investeren 36 miljoen in PEF-flessen
Zuurstofabsorbers integreren in verpakking

Drinktec PET-fles met uitstraling van glas

Reageer op dit artikel