nieuws

ToyBox-project: Kleuters moeten meer bewegen

Algemeen

ToyBox-project: Kleuters moeten meer bewegen

De aanpak van zwaarlijvigheid bij kleuters vraagt nadrukkelijk meer lichaamsbeweging. Ouders en leerkrachten zien dit echter anders, zo blijkt uit het doctoraatsonderzoek van Marieke De Craemer (UGent). Zij pleit ook voor beperking van de inname van ongezonde voeding door kleuters.

Leerkrachten en ouders dragen een gedeelde verantwoordelijkheid om ervoor te zorgen dat kinderen niet zwaarlijvig worden. Bewegen is van levensbelang!

Wereldwijd gezondheidsprobleem

Zwaarlijvigheid is een wereldwijd gezondheidsprobleem waar ook Vlaamse kleuters mee te kampen krijgen. De hoofdoorzaak: het merendeel van de dag brengen ze zittend door en bewegen ze te weinig. Deze conclusie kan getrokken worden uit het doctoraatsonderzoek van Marieke De Craemer van de vakgroep Bewegings- en Sportwetenschappen van de Universiteit Gent. Zij bestudeerde de fysieke activiteit bij vier- tot zesjarigen.

De cijfers liegen er niet om

Het onderzoek kadert binnen het Europese ToyBox-project, dat de bewegingspatronen van kleuters uit 6 Europese landen (België, Bulgarije, Duitsland, Griekenland, Polen en Spanje) in kaart bracht. Bij Vlaamse vier- tot zesjarigen is al 9% van de jongens en 13% van de meisjes zwaarlijvig. 50 tot 80% van hun dag bestaat uit activiteiten waarbij ze stilzitten, zoals lezen, knutselen, tv-kijken of computerspelletjes spelen. Bovendien bewegen kleuters op schooldagen meer dan in het weekend: dan spenderen ze meer tijd aan tv, computer of gameconsoles, of gaan ze op familiebezoek.

Ouders en leerkrachten zien liever zittende kleuters

Opvallend in het onderzoek is dat uit de gesprekken met ouders en leerkrachten uit deze landen bleek dat zij meer beweging voor kleuters onnodig vinden. “Leerkrachten vinden het daarnaast ook belangrijk dat kleuters leren stilzitten in de klas als voorbereiding op het eerste leerjaar”, aldus Marieke De Craemer. De cijfers die wijzen op obesitas bij jonge kinderen, vereisen echter het tegenovergestelde: kleuters moeten niet leren om stil te zitten, maar zouden net meer moeten bewegen, zowel op school als thuis. Marieke De Craemer formuleerde hiervoor enkele tips voor leerkrachten en ouders. Zo raad ze leerkrachten bijvoorbeeld aan om de kinderen meer rechtstaand te laten tekenen, schilderen of knutselen. Ouders zouden hun kind bijvoorbeeld mee moeten laten doen aan georganiseerde activiteiten waarbij het veel kan bewegen.

Gezonde voeding

Over de voeding zegt Marieke De Craemer: “Het is belangrijk dat de inname van ongezonde dranken en tussendoortjes bij kleuters zoveel mogelijk beperkt wordt. Zo is het bijvoorbeeld beter om deze enkel aan te bieden bij speciale gelegenheden (bv. op een verjaardagsfeestje, enkel in het weekend). Op de kleuterschool zou het beter zijn om enkel water aan te bieden in plaats van gesuikerde dranken zoals fruitsap of chocomelk.”

Reageer op dit artikel