nieuws

Flanders’ FOOD Platform Evenwichtige Voeding uit de startblokken

Algemeen

Flanders’ FOOD Platform Evenwichtige Voeding uit de startblokken

“Er is duidelijk werk aan de winkel”, benadrukte Charlotte Boone, coördinator van het Flanders’ FOOD Platform Evenwichtige Voeding, tijdens de Kick-off meeting, gisteren in Affligem. Uit de resultaten van de recente gezondheidsenquête blijkt duidelijk dat de samenstelling van de voeding verder verbeterd moet worden. Een zestigtal belangstellenden, waarvan driekwart uit de voedingsindustrie, luisterden aandachtig.

Volgens de Belgische gezondheidsenquête zijn onevenwichtige eetgewoonten deels te wijten aan een overconsumptie van goedkope voeding rijk aan verzadigde vetten en suiker, vaker eten buiten de drie maaltijdmomenten, meer buitenshuis eten, grotere porties op restaurant en via voorverpakte maaltijden en het consumeren van meer verwerkte voeding.

Overgewicht

Het resultaat? De gemiddelde Vlaming is te dik: 48% van de Vlamingen (54% bij de mannen en 42% bij de vrouwen) heeft overgewicht en 13% van de Vlamingen is zwaarlijvig. Slechts 39% van de bevolking van 6 jaar en ouder eet minstens 2 porties groenten per dag, de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid. Niet meer dan 17% van de jongvolwassenen (15-24 jaar) eet dagelijks 2 porties fruit. 53% Van de kinderen tussen 0-14 jaar eet dagelijks zoete of zoute snacks. 

Minder lichaamsbeweging

Daarnaast heeft, volgens de gezondheidsenquête, de invoering van automatisering, nieuwe technologieën en minder bewegingsvriendelijke openbare ruimtes onze dagelijkse activiteiten en werkomstandigheden beïnvloed, waardoor het niveau van lichaamsbeweging is afgenomen. Ook wordt er meer gebruik gemaakt van gemotoriseerd vervoer en wordt meer vrije tijd gespendeerd aan zittende activiteiten, zoals TV kijken, videospelletjes spelen en het gebruik van de computer. 

Platform Evenwichtige Voeding

Binnen het Platform Evenwichtige Voeding zijn alvast drie themagroepen geformuleerd: Nutritionele Verbeteringen, Grondstoffen Plus en Gepersonaliseerde Voeding. “Inspelend op de noden van de voedingsindustrie kunnen er nog themagroepen bij komen, maar ook afvallen”, zei Flanders’ Food coördinator Charlotte Boone. Het is belangrijk in te spelen op veranderende consumenteneisen en overheidsbeleid rondom obesitas.

FOD Werkgroep

Nick Deschuyffeleer, adviseur voedingsbeleid bij Fevia, benadrukte -als een van de sprekers tijden de Kick-off bijeenkomst- dat de Belgische voedingsindustrie en de overheid elkaar goed verstaan. De voedingsindustrie streeft net als destijds voor de zoutreductie in de voeding naar een energieconvenant tussen de voedingsindustrie, de overheid en andere stakeholders. Hij verwees naar de FOD Werkgroep Energie die met een Actieplan zal moeten komen voor het terugdringen van overgewicht. Voor de voedingsindustrie is het alvast belangrijk dat niet alleen naar de samenstelling van de voeding wordt gekeken, maar ook naar het leefpatroon en dus lichaamsbeweging. 

Reageer op dit artikel