nieuws

Onderzoek bevestigt populariteit van natuurlijke functionele vezels

Algemeen

Onderzoek bevestigt populariteit van natuurlijke functionele vezels

Uit een recente studie van BENEO blijken vezels voor de consument intrinsiek gelinkt te zijn aan een gezonde spijsvertering en blijken vezels afkomstig uit een natuurlijke bron, zoals de cichoreiwortel, de voorkeur te genieten.

De representatieve studie van BENEO is gebaseerd op een steekproef van 7.000 consumenten uit het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Spanje, Polen en Frankrijk. 

Natuurlijk beter

70% van de respondenten uit de hierboven vermelde landen ga aan dat ‘natuurlijke producten beter zijn’. 65% van de Britse respondenten verkoos ‘alleen natuurlijke producten’. Die voorkeur voor natuurlijke ingrediënten zien we ook terug in de score die aan verschillende vezelsoorten werd toegekend: ‘cichoreiwortelextract’ deed het duidelijk beter dan andere vezelsoorten zoals ‘maltodextrine’ en ‘polydextrose’ omdat de eerste gezonder, veiliger en vertrouwder klinkt. 

Evenwicht vinden

De respondenten bleken op hun voeding te letten door bepaalde zaken zoals vetten, suikers en calorieën in hun dieet te beperken en er extra’s zoals vezels aan toe te voegen. Zowat twee derde (61%) van de respondenten probeerde vetten te beperken of te vermijden.

Meer dan de helft van de respondenten (51%) probeerde zoveel mogelijk of toch een zekere hoeveelheid vezels op te nemen in zijn dieet. De Britse respondenten behoorden tot de grootste verbruikers van vezels (59%). Een van de belangrijkste drijfveren om meer vezels te gebruiken bleek in alle landen gerelateerd aan de gunstige invloed van vezels op de spijsvertering (84%). In het Verenigd Koninkrijk gaf zelfs 88% van de respondenten aan vezels te gebruiken om de darmwerking te stimuleren. 

Focus op vezels

Een verrijking met vezels bleek zeker aantrekkelijk voor producten die van nature geassocieerd worden met vezels. Meer dan twee derde van de respondenten uit Europa (67%) zag voordeel in ontbijtgranen en brood met extra vezels en 61% stond positief tegenover met vezels verrijkte graanrepen. Meer dan de helft van de respondenten vond bovendien de verrijking van pasta (54%) en yoghurtproducten (53%) met vezels een goed tot bijzonder goed idee. 

Trends 2015

“Deze studieresultaten bevestigen duidelijk wat reeds gesteld werd door Julian Mellentin in zijn belangrijkste trends voor 2015: natuurlijke functionaliteit is de sterkste trend in de industrie en is een drijvende kracht gebleken achter vele succesvolle innovaties op het gebied van voedingsmiddelen. Met inuline en oligofructose biedt BENEO functionele ingrediënten van natuurlijke oorsprong met diverse voordelen op nutritioneel, technisch en gezondheidsvlak, die inspelen op de vraag van de consument naar gezonde ingrediënten. Tegelijkertijd helpen ze het vezelgehalte van uiteenlopende producten op natuurlijke wijze te verhogen,” aldus Myriam Snaet, Manager Market Intelligence & Consumer Insights bij BENEO. “Met onze prebiotische vezels kunnen producenten inspelen op de toenemende verwachtingen van de consument op het gebied van suikerreductie en gewichtsmanagement en het verlangen naar goede koolhydraten en een gezonde spijsvertering,” besluit Myriam Snaet.

 

Reageer op dit artikel