nieuws

Europees congres: Melk van nature voedzaam

Algemeen

Europees congres: Melk van nature voedzaam

Europese voedingsexperten brachten tijdens het symposium “The role of milk and dairy foods in healthy, sustainable diets” een overzicht van de actuele wetenschappelijke kennis over de gezondheidsaspecten van melk en melkproducten en de wetenschappelijke zoektocht naar een gezonde, duurzame voeding.

Dit symposium op 23 april in Brussel werd georganiseerd in het kader van het informatieprogramma “Milk, nutritious by nature” en was onderdeel van een Europese symposiumtour die ook halt hield in Den Haag op 24 april, in Kopenhagen op 28 april en in Oslo op 29 april. 

Kernboodschappen van de lezingen

  • Melk en melkproducten leveren in Europa een belangrijke bijdrage aan de algemene nutriënteninname. De voordelen van melk en melkproducten gaan echter verder dan mensen helpen om de voedingsaanbevelingen te halen.
  • Dr. Michelle McKinley (Centre for Public Health, Queen’s University Belfast) liet op basis van recente onderzoeken zien dat de complexe en unieke combinatie van voedingsstoffen en bioactieve componenten in melk en melkproducten en hun onderlinge interactie (ook bekend als het matrixeffect) specifieke gezondheidsvoordelen bieden voor onder meer de botgezondheid, de bloeddruk en gewichtsbeheersing.
  • Hoewel melk en melkproducten kunnen bijdragen tot de inname van verzadigd vet, vinden de meeste onderzoeken volgens Dr. Marianne Uhre Jakobsen (Department of Public Health, Aarhus University) geen verband tussen de inname van melk en melkproducten (yoghurt, kaas) en een verhoogd risico op hart- en vaatziekten. Soms integendeel, melk drinken is mogelijk geassocieerd met een lager risico op beroerte en yoghurt eten met een lager risico op diabetes. De complexe nutriëntenrijkdom van melk kan hierin een gunstige rol spelen.
  • Gezond eten is belangrijk maar ook duurzaam eten wint aan belangstelling. Dr. Anneleen Kuijsten (Division of Human Nutrition, Wageningen University) gaf aan dat het onderzoek ook op dit terrein in volle gang is maar nog ontoereikend om effectieve algemene gezonde en duurzame voedingsrichtlijnen te kunnen formuleren. De uitdaging is komen tot duurzame voedingsrichtlijnen die niet alleen milieuvriendelijk maar ook nutritioneel gezond, betaalbaar, aanvaardbaar en toegankelijk zijn voor de consument.

Meer informatie: http://www.milknutritiousbynature.eu/benl/events/voorbije-events/symposia-april-2015-the-role-of-milk-and-dairy-foods-in-healthy-sustainable-diets-brussel-23-april-2015/

 

Reageer op dit artikel