nieuws

Halal en kosher-certificaten voor buitenlandse markten

Algemeen

Halal en kosher-certificaten voor buitenlandse markten

Nog niet zo lang geleden moesten verschillende Belgische voedingsbedrijven ongeruste consumenten geruststellen dat een halal of kosher certificaat niet gepaard hoeft te gaan met het aanpassen van een traditioneel recept.

Er kan geen sprake zijn van inboeten aan kwaliteit: net door een kwaliteitsimago scoort de Belgische voeding steeds beter op buitenlandse markten. Over halal en kosher certificaten bestaan volgens FEVIA tal van misverstanden. In essentie draait het om een simpele erkenning dat een product voldoet aan bepaalde voorwaarden voor een specifieke doelgroep: in het geval van halal voor Moslims en in het geval van kosher voor religieuze joden.

Om een halal of kosher certificaat te verkrijgen hoeft een producent niet per se zijn productieproces of recept aan te passen. Veel Belgische producten voldoen per definitie aan de voorwaarden van halal voeding, zoals een verbod om alcohol te gebruiken tijdens het productieproces of om varkensvlees te verwerken in het product.

Export belangrijk

Dat Belgische bedrijven actief deze certificaten aanvragen heeft volgens de federatie van de voedingsindustrie alles te maken met export: het helpt immers om nieuwe markten aan te boren, denk maar aan het Midden-Oosten of aan Aziatische landen zoals Indonesië en Maleisië.

Vorig jaar sprong trouwens vooral Algerije, bekend als doorvoerland naar Afrika en het Midden-Oosten, in het oog met een exportgroei van maar liefst 80% !

Jobs behouden

Door te exporteren, vooral naar de verre markten waar het groeipotentieel het grootst is, kan de voedingsindustrie bovendien jobs in België behouden. Waar andere industrieën jaar naar jaar jobs uit België zien verdwijnen blijft de voedingsindustrie werkgelegenheid creëren.

Reageer op dit artikel