nieuws

Vlaamse Streekproduct-erkenningen voor bakkerijproducten

Algemeen

Vlaamse Streekproduct-erkenningen voor bakkerijproducten

De septemberronde voor erkenningen van Vlaamse streekproducten brengt vooral zoete lekkernijen van artisanale bakkers op die oude tradities eren. De meeste zijn van één bakkerij uit Ninove. Een jonge boer uit Denderhoutem pikt aan bij een vergeten product: schapenplattekaas.De nieuwe erkenningsronde brengt het aantal erkende Vlaamse traditionele streekproducten op 190.

Limburgse mikkemannen zijn zoete broodjes min of meer in de vorm van een man. Ze bevatten onder andere parelsuiker, rozijnen, vleugje kaneel en echte boter!  De zoete lekkernijen zijn te proeven in Nederlands Brabant en Limburg en Belgisch Limburg. Ze kunnen echter verschillen in vorm en samenstelling. Bakkerij Vangronsveld uit Bilzen houdt deze Limburgse traditie in ere en brengt ze door de erkenning opnieuw onder de aandacht”

Maaltje

‘Maaltje’ is de originele naam voor wat in de streek van Ninove nu vooral verkocht wordt als ‘halve maantjes’, namelijk een mattentaart in de vorm van een grote flap. Deze maaltjes verschillen enkel in vorm van de mattentaarten uit Geraardsbergen of de Vlaamse Ardennen. Oorspronkelijk werd de lekkernij alleen tijdens de kermis gebakken. Bakkerij Bické uit Ninove bak ze nu het hele jaar.

Ninoofse vlaai

De Ninoofse vlaai van bakkerij Bické is een bleke vlaai zonder donkere kandijsiroop en veel eieren. Om die reden wordt ze in de volksmond ‘eiervla’ genoemd wordt. In tegenstelling tot de eerder genoemde streekvlaaien is de Ninoofse vlaai geen kermisgebak; ze wordt met Pasen gebakken.
Het recept van Bakkerij Bické gaat terug tot 1947 en past volledig in de traditie van de Ninoofse vlaai. Ze brengen hun vlaai extra op smaak met rum en rozijnen.

Mastellen

Ook de mastellen van bakkerij Bické zijn nu een Vlaams erkend streekproduct. Bij Bakkerij Bické zijn ze zowel de verse als de in de oven gedroogde mastellen te koop. Het zijn luchtige broodjes die 4 rijsperiodes achter de rug hebben. Ze zijn vrij donker van kruim door het gebruik van bruine suiker en smaken stevig naar kaneel.Traditioneel werden ze gegeten met een lekkere chocomelk, koffiekoeken avant la lettre! In de streek van Ninove-Aalst-Gent zijn ze een meerwaarde voor een mooi ontbijt of een stevige brunch.

Vlaamse schapenplattekaas

België is ook een plattekaasland, in hoofdzaak gaat het dan over plattekaas van koemelk. Wie vroeger echter geen koe had, verwerkte schapen- of geitenmelk. Als jonge boer pikt Laurens De Middeleer op deze traditie in. Hij verwerkt de melk van zijn 30 Belgische melkschapen o.a. tot plattekaas en verse kaas.

Drie erkenningsrondes

De Sectorgroep Streekproducten binnen VLAM houdt 3 erkenningsrondes per jaar.
Een product kan maar de erkenning van Vlaamse traditioneel streekproduct krijgen indien het voldoet aan de volgende criteria.

1. Gemaakt met eigen grondstoffen en/of grondstoffen die als streekeigen worden beschouwd.

2. Algemeen aanvaard als een traditioneel streekeigen product.

3. Naar ambachtelijke wijze vervaardigd volgens de streektradities.

4. Streekproduct en bereidingsstreek moeten overeenkomen, zowel in de be- en verwerking van het eindproduct als in de omschrijving van de streek.

5. Langdurige of historische bekendheid als streekspecialiteit.

Een technische beoordelingscommissie van experten buigt zich over elk dossier. De ronde van september levert 5 nieuwe erkenningen op. Het gaat stuk voor stuk over echte tradities die al lang in de familie zijn of over streektradities waarvoor een hernieuwde interesse is.

Meer info: www.streekproduct.be

Reageer op dit artikel