nieuws

Eenvoudigere vergunningprocedures nieuwe voedingsmiddelen

Algemeen

Eenvoudigere vergunningprocedures nieuwe voedingsmiddelen

Het Europees Parlement wil de vergunningsprocedures voor nieuwe voedingsmiddelen (novel foods) vereenvoudigen. Herziening van de Europese regelgeving uit 1997 is nodig om up-to-date te zijn met de wetenschappelijke en technologische vooruitgang.

Het voorstel van het Europees Parlement moet nog wel door de regeringen in de Raad worden goedgekeurd. De nieuwe regels moeten ervoor zorgen dat nieuwe voedingsmiddelen met een volledig geharmoniseerde EU-brede procedure worden geëvalueerd en goedgekeurd. De Europese Autoriteit voor voedselveiligheid moet een evaluatie uitvoeren voor alle gevallen waar een levensmiddel gevolgen kan hebben voor de volksgezondheid.

Nieuwe voedingsmiddelen?

Nieuwe voedingsmiddelen omvatten producten zoals insecten en nanomaterialen, maar ook schimmels, algen en nieuwe kleurstoffen. Ze zijn nieuw ontwikkelde, innovatieve voedingsmiddelen of geproduceerd met behulp van nieuwe technologieën en productieprocessen. Voedsel dat oorspronkelijk buiten de EU werd gegeten, wordt ook geclassificeerd als nieuw.

Verordening uit 1997

De huidige EU-verordening betreffende nieuwe voedingsmiddelen dateert van 1997. Sindsdien werden diverse nieuwe voedingsmiddelen en voedselingrediënten ontwikkeld. Herziening van de regelgeving is nodig om up-to-date te zijn met de wetenschappelijke en technologische vooruitgang.

Reageer op dit artikel