nieuws

Transparante informatie steeds belangrijker

Algemeen

Transparante informatie steeds belangrijker

“Doordat gezonde voeding vandaag zo een hot item is, waarover zoveel tegenstrijdige berichtgeving verschijnt, wordt transparante informatie steeds belangrijker.” Dit was een boodschap van Chris Moris van Fevia bij de viering van 25 jaar Nubel. Deze v.z.w. beheert de nutritionele, wetenschappelijke informatie over de voedingsmiddelen in het normale Belgische voedingspatroon.

“De databanken waarmee Nubel wetenschappelijke informatie over Belgische voedingsmiddelen gratis ter beschikking stelt, zijn een perfect instrument om op een transparante wijze over de nutritionele warde van voeding te communiceren”, zei Chris Moris, directeur-generaal van Fevia.

Voedselconsumptiepeiling

De Nubel databanken worden daarenboven ook door de overheid gebruikt om de resultaten van de voedingsconsumptiepeiling om te zetten naar effectieve voedingswaarde. Moris: “Een platform met objectieve informatie rond de voeding zoals Nubel, ervaren wij vanuit onze federatie dan ook als bijzonder positief. Vooral omdat het bijdraagt tot de objectivering van informatie over voeding.”

Gemeenschappelijk belang

De Belgische voedingsindustrie gaat er volgens Moris van uit dat niet alleen de consument, maar ook de voedingsbedrijven baat hebben bij gezonde voeding. “We hebben dan ook actief meegewerkt om bijvoorbeeld de transvetzuren in onze voedingsproducten tot een absoluut minimum te herleiden. Vandaag wordt de aanbeveling van maximum 2% algemeen gerespecteerd. Het is toch wel knap dat dit gerealiseerd kon worden zonder dat er hiervoor een wetgeving nodig was.”

Voedsel van morgen

“Binnen onze sector zien we dat er heel wat onderzoek naar het voedsel van morgen gebeurt” zei Moris over de toekomstige ontwikkelingen. “Zo wordt er bijvoorbeeld werk gemaakt van het brood van morgen. Dit is brood met een maximale vezelinname. Denk ook aan een nieuw gamma vleeswaren met verbeterde nutritionele samenstelling: minder zout, meer vezels en zelfs met toevoeging van groenten.” Het illustreert volgens Moris hoe de voedingssector inzet op kwaliteitsvolle, evenwichtige maar ook duurzame voedingsproducten. “We zien ook dat er steeds meer gekozen wordt om met alternatieve grondstoffen te werken.”

Nubel

De v.z.w. Nubel beheert de nutritionele, wetenschappelijke informatie over de voedingsmiddelen die in het normale Belgische voedingspatroon voorkomen.

 
Reageer op dit artikel