nieuws

‘BMI’ moedigt mediterrane levensstijl aan

Algemeen

‘BMI’ moedigt mediterrane levensstijl aan

AB InBev lanceert in samenwerking met Prof. Patrick Mullie het online informatieplatform ‘Beer & nutrition Mediterranean Index’ of ‘BMI’. Veel Belgen weten of geloven niet dat het toepassen van de mediterrane principes in hun dagelijkse leven mogelijk is met producten van hier. Met dit initiatief worden ook heel wat mythes over bier ontkracht.

De mediterrane levensstijl combineren met lokale ingrediënten en producten is voor Belgen perfect mogelijk en haalbaar. Dat is een goede zaak, want volgens toonaangevend voedingsexpert Prof. Dr. Patrick Mullie is wetenschappelijk bewezen dat de mediterrane levensstijl de levensverwachting verlengt. 

‘Beer & nutrition Mediterranean Index’

Consumenten kunnen op het online informatieplatform ‘Beer & nutrition Mediterranean Index’ nagaan in welke mate zij wel of niet leven volgens de mediterrane levensstijl en vinden er heel wat praktische aanbevelingen en informatie. De website evalueert ook de belangrijkste gezondheidsmythes over bier. Bijna 2 op 3 Belgen zegt dat we niet voldoende fier zijn op onze lokale producten en ingrediënten van eigen teelt.

Meer cijfers

72% vindt dat hier meer aandacht aan moet besteed worden. Volgens de helft moeten ze ook beter herkenbaar zijn in de winkelrekken. Maar toch vindt 1 op 4 Belgen producten uit mediterrane landen gezonder dan de onze en zegt 1 op 3 dat wijn wel en bier niet thuishoort in de mediterrane levensstijl. 1 op 5 Belgen denkt dat ingrediënten van bij ons, zoals witloof, prei, bloemkool of spruitjes, niet passen in deze levensstijl.

Niet verrassend

“Deze cijfers verrassen mij niet,” zegt Prof. Patrick Mullie, “Zij bevestigen het vooroordeel dat de terecht geprezen mediterrane levensstijl enkel werkt met producten uit Zuid-Europese landen. Hierdoor haken veel mensen bij ons af op de vele recepten en dieetboekjes die zich baseren op de mediterrane keuken. De essentie van de mediterrane levensstijl wordt echter niet bepaald door de producten, maar door de consumptie van veel verse, lokale groenten en fruit, vette vis, gevogelte, noten, plantaardige olie, een matige consumptie van vlees en zuivelproducten en voldoende beweging en rust. Ook een glas bier kan perfect passen in een gezonde levensstijl. Dat alles is zelfs beter voor mens en klimaat, met producten van bij ons.”

Meer dan olijfolie

Bijna 60% van de Belgen zegt dat koken volgens de mediterrane principes vooral gebaseerd is op olijfolie. En amper de helft vindt dat bier even goed bij een maaltijd past als wijn. De vooroordelen dat enkel olijfolie en rode wijn thuishoren in een mediterrane levensstijl zijn zeer hardnekkig. “Er is duidelijk behoefte aan meer en beter wetenschappelijk onderbouwde informatie en sensibilisering over wat past binnen een gezonde levensstijl. Consumenten vinden op de nieuwe website alle informatie over het toepassen van de mediterrane voedingsprincipes met lokale producten. Verder kunnen ze zelf via hun BMI-score nagaan in welke mate ze er een gezonde levenswijze op nahouden en via de concrete aanbevelingen van Prof. Dr. Mullie hun leefwijze verbeteren,” aldus Philippe Vandeuren, ‎Legal & Corporate Affairs Director Benelux bij AB InBev. Met dit initiatief worden ook heel wat mythes over bier ontkracht. Bier is niet alleen caloriearmer dan we doorgaans denken, het kan volgens Mullie bij een matige consumptie ook z’n plaats hebben in een gezond voedingspatroon.

 
Reageer op dit artikel