nieuws

Overgewicht speelt rol bij borstkanker vrouwen

Algemeen

Overgewicht speelt rol bij borstkanker vrouwen

Het vetweefsel van de borst speelt een belangrijke rol bij de progressie van borstkanker, zeker bij vrouwen met overgewicht. Dat blijkt uit het doctoraatsonderzoek van dr. Lore Lapeire. Zij onderzocht samen met een team van UZ Gent hoe vetweefsel de kankercellen beïnvloedt.

De resultaten moeten op termijn leiden tot gerichtere behandelingen voor vrouwen met borstkanker. De studie van dr. Lore Lapeire van afdeling medische oncologie van UGent legt ook een belangrijke link met obesitas, die tweede epidemie van deze tijd. Vetcellen die een te grote hoeveelheid vet moeten opslaan, kunnen namelijk hypertrofisch worden. Ze komen onder stress te staan en gaan ongecontroleerd handelen.

Schadelijke stoffen

Hypertrofisch vetweefsel scheidt daardoor een grotere hoeveelheid schadelijke stoffen af dan het normale vetweefsel, en dat leidt tot een slechtere prognose bij borstkanker. Preventie is cruciaal, zegt dr. Lapeire: “Dat obesitas een risicofactor is voor het ontwikkelen en stimuleren van verschillende types kanker wisten we al. Ons onderzoek toont aan dat een gezonde levensstijl niet alleen bij diabetes en hart- en vaatziekten van groot belang is, maar ook bij kanker.”

Meest voorkomende kanker

Borstkanker is wereldwijd de meest voorkomende kanker. In België worden jaarlijks ongeveer 9.600 diagnoses gesteld. De overlevingskansen worden bepaald door de lokale infiltratieve tumorgroei en door uitzaaiingen in andere weefsels. Het UZ Gent zet volop in op onderzoek naar meer geïndividualiseerde behandelingen voor borstkanker. Dat moet doelgerichtere kankerbehandelingen opleveren, die patiënten niet nodeloos blootstellen aan therapieën die geen impact maar wel neveneffecten hebben.

Reageer op dit artikel