nieuws

Strategische samenwerking ILVO en VIB

Algemeen

Het woord huwelijk viel vrijdag 15 januari verschillende keren bij de bekendmaking van de strategische samenwerking tussen het Vlaams Instituut voor Landbouw- en Visserijonderzoek (ILVO) en het Vlaams Instituut voor Biotechnologie (VIB). Dit moet leiden tot innovatie en meerwaarde voor de Vlaamse voedingsindustrie.

Tegen 2050 zouden 10 miljard mensen gevoed moeten worden. De omstandigheden zijn steeds onzekerder door de oprukkende klimaatveranderingen. Voor de productie van duurzame en gezonde voeding is onderzoek naar betere landbouwgewassen en –bodem onontbeerlijk.

Levensbelangrijk onderzoekcluster

“Aangezien de productie van duurzame en gezonde voeding zo’n geweldige uitdaging is, kunnen we dit initiatief enkel toejuichen”, aldus Philippe Muyters, als Vlaams minister onder meer bevoegd voor economie en innovatie. “Gedeelde knowhow en infrastructuren, efficiëntiewinsten en landbouwonderzoek dat nog beters is afgestemd op concrete noden zullen ongetwijfeld sneller tot tastbare resultaten leiden.”

Evident

Voor Muyters is de strategische samenwerking tussen ILVO en VIB dan ook evident. “Waarom was die samenwerking er nog niet?” Voor Muyters is het zetten van verdere stappen in innovatie de voornaamste doelstelling, waarbij valorisatie van het grootste belang is. “Het is zonde als de resultaten van wetenschappelijk onderzoek in de kast blijven liggen.”

Internationaal leidend onderzoekcentrum

Joris Relaes, administrateur-generaal ILVO: “Op het gebied van plantonderzoek is VIB internationaal een van de leidende onderzoekscentra. De wetenschappelijke en technologische synergie van onze instellingen zal op termijn meerwaarde creëren voor de Vlaamse landbouwers en voedingsindustrie, maar evengoed voor de samenleving, het milieu en de Vlaamse economie.”

Foto's

Reageer op dit artikel