nieuws

Voedingsindustrie staat voor E-nummer paradox

Algemeen

Voedingsindustrie staat voor E-nummer paradox

De voedingsindustrie staat voor een paradox als het gaat om het gebruik van additieven in producten, zo bleek tijdens het Flanders’ FOOD event Back to Basics vorige week in Affligem. Consumenten staan argwanend tegenover door Europa toegestane E-nummers, maar de voedings- en ingrediëntenindustrie vindt niet altijd een efficiënt en betaalbaar alternatief.

Clean labels, zonder E-nummers, zijn een trend voor de voedings- en ingrediëntenindustrie. Producten moeten vandaag zo natuurlijk mogelijk zijn en de lijst aan de additieven zo kort mogelijk. Tegelijkertijd moeten de producten vers blijven en lang houdbaar. Dit is niet evident, zo werd vanuit zowel wetenschappelijke als industriële zijde benadrukt tijdens de interessante studiedag ‘Back to Basics’: een haalbare kaart voor de voedingsindustrie?’ op 12 mei in Affligem.

Toegevoegde waarden

Additieven met een E-nummer hebben immers een specifieke functionaliteit en effectiviteit in de producten, waar ze aan toegevoegd worden. Een mogelijke strategie, die tijdens de studiedag naar voren kwam, was het benadrukken van deze toegevoegde waarden voor de consument. Vraag is wel wie deze boodschap moet brengen, terwijl een E-nummer benadrukt dat een ingrediënt door de EFSA volledig veilig is bevonden voor gebruik in een product.

 

Reageer op dit artikel