nieuws

Belgische mayonaise mag minder vet bevatten

Algemeen

Belgische mayonaise mag minder vet bevatten

Belgische mayonaise mag voortaan ook 70 procent vet en 5 procent eigeel bevatten, zo is recent geregeld in een koninklijk besluit van federaal minister van economie Kris Peeters. Dit biedt fabrikanten niet alleen meer ruimte voor innovatie, maar versterkt ook hun concurrentiepositie. Natuurlijk zijn producenten niet verplicht hun receptuur te wijzigen. Ze mogen hun mayonaise verkopen als ‘Traditionele mayonaise’.

Mayonaise moet nu nog minstens 80 procent vet en 7,5 procent eigeel bevatten. Buitenlandse producenten zijn niet gebonden door die normen en konden daardoor goedkoper produceren. Zo mag mayonaise in Nederland 70 procent vet bevatten.

Traditionele mayonaise

‘Dit betekent niet dat de lekkere Belgische mayonaise, met haar specifieke smaak, verdwijnt’, aldus economie minister Kris Peeters. ‘Om zowel de consument als de sector nog toe te laten de traditionele Belgische mayonaise te onderscheiden van de nieuwe mayonaise, werd ook een definitie van ‘traditionele mayonaise’ ingevoerd. Wie deze benaming hanteert, kan nog steeds voldoen aan de traditionele eisen (80 procent vet en 7,5 procent eigeel, red.) qua samenstelling.’

Reageer op dit artikel