nieuws

Choco is populairste guilty pleasure

Algemeen

Choco is populairste guilty pleasure

Choco is volgens Weight Watchers het populairste guilty pleasure van de Vlaming in 2016. Met 2017 in het vooruitzicht, wil de organisatie het belang van een leefbare gezonde levensstijl beklemtonen. Guilty pleasures mogen, een gezonde levensstijl moet leefbaar zijn. In 2017 zou de consument voor magere producen moeten kiezen.

Weight Watchers onderzocht welke voedingsmiddelen Vlamingen het afgelopen jaar het vaakst opzochten via de online zoekfunctie op haar ledensite en app. Technologie zoals haar app met scanfunctie helpt de Weight Watchers leden om op het goede pad te blijven als ze zin hebben in een guilty pleasure. Big data maken het dan weer mogelijk om gezonde recepten te ontwikkelen die aansluiten bij de actuele voedingstrends.

Guilty Top 3

De guilty top drie van de Vlamingen bestaat uit choco, Cola Zero en karamelwafels. Opvallend: de eerste twee voedingsmiddelen duiken ook op in de algemene voedings- en drankentop. Dat illustreert voor Weight Watchers waar het allemaal om draait én moet draaien in 2017.

Niets mis met guilty pleasures

“Er is niets mis met guilty pleasures. Je kan binnen je gezonde levensstijl gerust nog een boterham met choco eten of eens zwichten voor een zakje paprikachips, zolang je het met mate doet en voor de rest binnen je puntentotaal blijft”, aldus Sabine De Prest, woordvoerster van Weight Watchers.

Leefbare gezonde levensstijl

De Prest: “Het belangrijkste is dat je gezonde levensstijl leefbaar is, en dus goed vol te houden en makkelijk inpasbaar in je leven. Het idee dat je alleen maar beschuiten en komkommer mag eten als je voor een gezonde levensstijl wil gaan, is voorbijgestreefd”,

Magere yoghurt

Het populairste eten van 2016 blijkt magere yoghurt te zijn, gevolgd door jonge kaas en – ook hier – choco. “Magere yoghurt is een dankbaar onderdeel van een gezonde levensstijl. Het zorgt voor een langer voldaan gevoel door de aanwezige eiwitten, en je kunt het makkelijk ‘pimpen’”, zegt Nicky Somers, diëtiste bij Weight Watchers. “Denk bijvoorbeeld aan een combinatie met havervlokken of ongezoete muesli bij het ontbijt, of met fruit als tussendoortje.”

Cola Zero

De top drie met populairste dranken wordt aangevoerd door Cola Zero, met magere melk op twee en ongezoete amandelmelk op drie. “We merken dat plantaardige dranken, zoals ongezoete amandelmelk, de laatste tijd aan populariteit winnen. Ze hebben een heel andere smaak dan koemelk bijvoorbeeld, en mensen zijn er nieuwsgierig naar. Maar wat vetgehalte betreft, moet magere melk zeker niet onderdoen voor plantaardige dranken”, aldus Nicky Somers.

Nederlanders gezonder

Waar de Vlaamse top dries op het vlak van eten en drinken telkens een guilty pleasure bevatten, zijn die van de Nederlanders opvallend gezond. Zo bestaat hun top drie met eten uit light boter, volkoren knäckebröd en magere yoghurt, en blijken drinkyoghurt met framboos, magere melk en ongezoete amandelmelk de populairste dranken.

Meer magere alternatieven

En wat mag er in 2017 wat vaker in de Vlaamse top dries opduiken? “Groenten en vers fruit zou natuurlijk het gewenste antwoord zijn, maar die hoef je bij Weight Watchers niet te tellen”, zegt Nicky Somers. “Op die manier willen we onze leden aanmoedigen om er zeker genoeg van te eten. Maar het zou mooi zijn als er tegen volgend jaar nog wat meer magere alternatieven voor beleg – zoals filet de sax, kip- of kalkoenfilet of cottage cheese – naar boven opschuiven in de ranglijst.”

Wijze les voor 2017?

“Een wijze les voor 2017: ban de guilty pleasures niet, maar zorg dat je (nieuwe) gezonde levensstijl bovenal leefbaar is. Als hij makkelijk aansluit bij je leven, zal je het ook goed kunnen volhouden”, aldus Sabine De Prest. Weight Watchers hecht veel belang aan leefbaarheid en maakt er een belangrijk punt van binnen haar programma.

Reageer op dit artikel