nieuws

VIGeZ-project: ‘Vroeg begonnen, is half gewonnen’

Algemeen

VIGeZ-project: ‘Vroeg begonnen, is half gewonnen’

Onder het motto ‘vroeg begonnen is half gewonnen’ lanceert het Vlaams Instituut voor Gezondheidspromotie en Ziektepreventie (VIGeZ) met steun van de Vlaamse overheid een project dat baby’s en peuters in kinderdagverblijven wil helpen gezond te eten en voldoende te bewegen.

“Jong begonnen is oud gewonnen. Voldoende bewegen en gezond eten is cruciaal om de gezondheid te verbeteren, dat is een boodschap die we ook aan de allerjongsten willen meegeven”, zegt Jo Vandeurzen, Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin. “Voeding en beweging zijn dan ook thema’s die uitvoerig werden besproken op de gezondheidsconferentie van 16 en 17 december”.

Vlaamse voedingsaanbevelingen

Tot de leeftijd van 1 jaar worden de Vlaamse voedingsaanbevelingen volgens het VIGeZ vrij goed opgevolgd. Zo eet 92% van de baby’s op de leeftijd van één jaar elke dag groenten en 80% elke dag fruit.

Afname voedingsgewoonten

Maar bij peuters nemen de gezonde voedingsgewoonten af met de leeftijd: 67% van de baby’s van 2 jaar eet dagelijks fruit; op de leeftijd van drie is dat al gedaald naar 62%. Hetzelfde geldt voor het eten van groenten: 87% van de peuters van 2 jaar eet elke dag groenten, op de leeftijd van 3 is dat nog maar 77%. Tegelijkertijd nemen de ongezonde voedingsgewoonten toe met de leeftijd.

Gezonde warme maaltijden

“Aangezien baby’s en peuters een groot deel van hun dag in de crèche doorbrengen, is het volgens ons belangrijk dat ook kinderdagverblijven gezonde warme maaltijden, dranken en tussendoortjes aanbieden, en daarnaast baby’s en peuters stimuleren om voldoende actief te zijn”, zegt Annelies Vandenberghe, stafmedewerker bij het VIGeZ.

Minder risico op overgewicht

Kinderen die tijdens de eerste levensjaren gezond eten en voldoende bewegen, lopen minder risico op overgewicht. Bovendien gaat het ook om gewoonte: als kinderen tijdens de eerste levensjaren gezond eten en voldoende bewegen, dan is de kans groter dat deze trend zich voortzet in hun verdere leven.

Ondersteuning

Om kinderdagverblijven te ondersteunen voorziet het project van het VIGeZ onder meer in interactieve vormingen en een handige toolbox om tot een actieplan te komen. Daarnaast krijgen de deelnemende kinderdagverblijven ook info en tips over welke voeding een kind nodig heeft om gezond op te groeien, hoe je kan omgaan met moeilijke eters, hoe je kinderen kan leren proeven en welke kosteloze bewegingsmaterialen er zijn. Ook de ouders worden geïnformeerd over de gezonde initiatieven van het kinderdagverblijf.

Pilootproject

In 2015 en 2016 werd het project getest in 70 kinderdagverblijven over heel Vlaanderen. “De evaluatie van die testfase bleek zeer positief: de baby’s zaten en lagen minder ononderbroken neer, de peuters speelden meer buiten en er werd meer afgewisseld in het middagmaal. Ook was het opvallend dat de begeleiders zelf meer het goede voorbeeld gaven door samen met de kinderen te spelen”, licht Annelies Vandenberghe toe.

Reageer op dit artikel