nieuws

Verrijkte groeimelk voorkomt ijzer- en vitamine D-tekorten

Algemeen

Verrijkte groeimelk voorkomt ijzer- en vitamine D-tekorten

Nieuw onafhankelijk onderzoek, gefinancierd door Nutricia, bevestigt dat verrijkte groeimelk ijzer- en vitamine D-tekorten bij jonge kinderen helpt te voorkomen. Dit blijkt uit een publicatie van de American Journal of Clinical Nutrition.

De zogenoemde ‘IDea study on micronutrient deficiencies in young children’ onderzocht het effect van verrijkte groeimelk op de ijzer- en vitamine D-gehaltes bij gezonde 1 tot 3-jarige kinderen uit West-Europa. Het onderzoek werd gefinancierd en is mede uitgebracht door Nutricia Research, de globale onderzoeks- en ontwikkelingsafdeling achter Danone Nutricia Early Life Nutrition. De verrijkte groeimelk die in de studie gebruikt werd is Nutrilon groeimelk.

Resultaten

De resultaten, gebaseerd op een gerandomiseerd, dubbelblind en gecontroleerd onderzoek, tonen aan dat wanneer jonge kinderen over een periode van 20 weken dagelijks verrijkte groeimelk drinken, de ijzerwaarden in het bloed behouden blijven en die van vitamine D verbeteren, in vergelijking met de kinderen die koemelk drinken. Zo bleek dat kinderen die verrijkte groeimelk dronken 58 procent minder kans liepen om een tekort aan ijzer en 78 procent minder kans om een tekort aan Vitamine D te ontwikkelen.

Kind & Gezin

Volgens Kind & Gezin [1] krijgen kinderen bij voorkeur een aangepaste melkvoeding tot de leeftijd van 3 jaar. Wie niet kiest voor borstvoeding, geeft bij voorkeur een verrijkte groeimelk die niet gezoet is en geen toegevoegde smaak bevat.

Belangrijk aandachtspunt

IJzer- en vitamine D-tekorten blijven een belangrijk aandachtspunt in België, zoals bleek uit een eerdere studie uit 2012 [2] bij 500 Belgische kinderen van 6-36 maanden. Jonge kinderen nemen te weinig ijzer op via voeding en dat tekort wordt, net zoals voor vitamine D, steeds groter met de leeftijd. Vitamine D is essentieel voor de opname van calcium en de ontwikkeling van normale botten en het heeft een positieve invloed op het immuunsysteem van kinderen. IJzer draagt bij aan de normale ontwikkeling van de hersenen en cognitieve eigenschappen bij jonge kinderen.

Gebalanceerd voedingspatroon

Een gezond, gebalanceerd voedingspatroon en de consumptie van voedsel dat rijk is aan vitamine D en ijzer, gecombineerd met een gematigde blootstelling aan zonlicht worden aangeraden om deze tekorten tegen te gaan. In de praktijk blijkt echter dat de uitvoering van deze aanbevelingen vaak moeilijk op te volgen is.

Voor meer informatie

[1] http://www.kindengezin.be/img/consensus130625.pdf

[2] Health through Food (2012), Ipsos Healthcare, Ipsos Gent

Reageer op dit artikel