nieuws

Steviala introduceert steviahoning en -pannenkoekenstroop

Algemeen

Belgische producent Steviala brengt ‘honing’ en ‘stroop’ op de Belgische en Nederlandse markt op basis van steviolglycosiden en erythritol. Beide zijn suikervervangers zonder calorieën die geschikt zijn voor diabetici.

De lijn suikervervangers van Steviala bestaat al uit steviapoeder, vloeibare steviadruppels (naturel of met aroma), steviakristal en steviazoetjes. Deze is nu aangevuld met honing (‘Sweet bee’) en pannenkoekenstroop (‘Sweet maple’). Behalve steviaproducten, aangevuld met de zoetstof erythritol, produceert het bedrijf ook erythritol als zoetstof en vervanger van bruine suiker, zonder stevia.

Suikervrije frosting

Stevia is ruim drie honderd keer zo zoet als suiker, bevat geen calorieën en veroorzaakt geen tandbederf. Het is geschikt voor diabetici, kinderen en mensen die op hun gewicht willen letten, maar toch een zoete smaak willen. Als finishing touch op taarten en gebak kan als suikervervanger ´Steviala Frost´ (fijne poedersuiker) worden gebruikt.

Erythritol

Erythritol is ook wel bekend als suikeralcohol of polyol en komt in kleine hoeveelheden voor in sommige fruitsoorten, paddenstoelen en gefermenteerde producten. Erythritol als zoetstof wordt met behulp van enzymen geproduceerd uit gefermenteerde granen, suikerbieten of suikerriet.

 

Kristallisatieproces

Door een kristallisatieproces ontstaat uit erytritol een bruikbaar eindproduct dat lijkt op kristalsuiker. De zoetkracht is zo’n zeventig procent van suiker. Erythritol heeft geen effect op de bloedsuikerspiegel en bevat ook bijna geen energie. Dat komt omdat het grotendeels in de dikke darm terecht komt en niet, zoals andere polyolen, deels wordt opgenomen in de dunne darm. Het wordt voor maar voor zestig tot negentig procent opgenomen in het bloed en vervolgens uitgescheiden via de urine.

Verantwoorde limonade

Een smoothie, kwark of milkshake wordt verantwoord zoet met de druppels van Stevalia, verkrijgbaar in een handig hersluitbaar flesje in 24 verschillende smaken waaronder Perzik, Salted Caramel, Ananas, Pompelmoes en English Toffee. Het bedrijf adviseert enkele druppels toe te voegen aan een glas water voor een verfrissende limonade.

Foto's

Reageer op dit artikel