nieuws

Plantaardige eiwitten op internationale menukaart

Algemeen

Plantaardige eiwitten op internationale menukaart

Nederland zet plantaardige eiwitten op internationale menukaart. In de New World Campus in Den Haag heeft de Nederlandse minister Ploumen gisteren het IMVO Convenant Plantaardige Eiwitten ondertekend. Vivera, producent van vegetarische en veganistische producten, liet weten zich bij het convenant aan te sluiten.

Producenten en andere betrokken partijen spreken daarin af om duurzaam geproduceerde plantaardige eiwitten internationaal beter beschikbaar en aantrekkelijker maken. Bijzonder aan dit internationale convenant is dat het initiatief is gekomen vanuit de sector.

Samenwerking

Het is een samenwerking tussen Schouten Europe, ABC Kroos, MatureDevelopment, Smaackmakers, International Union for Conservation of Nature (IUCN) NL, de brancheorganisatie Het Planeet, het Instituut voor Milieuvraagstukken van de Vrije Universiteit (Amsterdam), Natuur en Milieu, FNV, de Nederlandse ministeries van Buitenlandse Zaken en Economische Zaken.

Het Planeet bracht de partijen bij elkaar, The Terrace en MVO Nederland faciliteerden het proces.

Belangrijke stap

“Willen we in de toekomst wereldwijd voor iedereen voldoende gezond voedsel en het gebruik van land en water terugdringen, dan is een andere wijze van voedselproductie en consumptie onvermijdelijk. Een productie die gericht is op meer plantaardige eiwitten in ons eten, maar die óók duurzaam is. Het IMVO Convenant Plantaardige Eiwitten is daarom een zeer belangrijke stap”, zegt minister Ploumen voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking.

Kennis delen

Deelnemers aan het convenant spreken af hun kennis te delen en met hun projecten een positieve stimulans geven aan duurzame lokale ontwikkeling. Ecologische en sociale duurzaamheid zijn vanaf de start een integraal onderdeel en volledig ingebed in de keten.

Aan de slag

Nu de afspraken voor samenwerking er liggen is de volgende stap impact realiseren. Dat doen de partijen met elkaar, maar ook nieuwe organisaties zijn van harte welkom zich aan te sluiten. Zo liet Vivera, producent van vegetarische en veganistische producten, tijdens de ondertekening weten zich ook bij het convenant aan te sluiten: “Wij werken er graag aan mee om door het goed zaken doen onze positieve impact zo veel mogelijk te vergroten. Wij willen daarin graag samenwerken met de partijen binnen dit convenant omdat we erin geloven dat je samen meer kunt bereiken”, aldus Gert Jan Gombert.

 
Reageer op dit artikel