nieuws

Leuvense prof pleit voor Belgisch dieet

Algemeen

Leuvense prof pleit voor Belgisch dieet

“Een bruine boterham met plattekaas en radijs als lunch of stukjes koolrabi als aperitiefhapje: we moeten de rijkdom die traditioneel in ons voedingspatroon zat herontdekken.” Christophe Matthys, professor humane voeding KU Leuven, houdt in de Campuskrant een warm pleidooi voor een Belgisch dieet.

Veel mensen denken dat het mediterrane voedingspatroon zaligmakend is, maar professor Matthys houdt een pleidooi voor een ‘Belgisch dieet’. “In essentie gaat het in dat zuiderse dieet om het eten van veel groenten en fruit en het beperken van de hoeveelheid – liefst onbewerkt – vlees.

Rijkdom Belgisch dieet

Maar dat is niet noodzakelijk mediterraan. We zouden veel meer moeten inzetten op de rijkdom aan voedingsmiddelen die traditioneel in ons voedingspatroon zat en een positief effect op onze gezondheid heeft. We kunnen evengoed koolzaadolie gebruiken in plaats van olijfolie.”

Pre- en probiotica

“Prebiotica – onverteerbare voedingsvezels – zijn vandaag heel hip. Maar weinig mensen weten dat prei, witloof en uien heel rijk zijn aan die prebiotica. Ook probiotica – levende bacteriën – zijn tegenwoordig in, denk maar aan drankjes als Yakult en Actimel. Maar je vind ze ook in plattekaas: samen met een échte bruine boterham en radijs geeft dat een fantastische zomermaaltijd, eventueel te combineren met een frisse geuze.”

Apprecieer wat je hebt

Matthys: “Ook koolrabi wordt onderschat. Snij het in kleine stukjes: kinderen zijn er verzot op als aperitiefhapje. Een klein stukje goede, liefst zwarte, chocolade kan ook perfect. Hutsepot is nog zo’n klassieker die we vergeten, terwijl er veel groenten in zitten en je het makkelijk in grote hoeveelheden kan maken. In plaats van het ver te gaan zoeken, kunnen we beter opnieuw wat meer appreciëren wat we hebben.”

Het hele artikel uit de Campuskrant KU Leuven vindt u hier.

Reageer op dit artikel