nieuws

Nieuw DSM Biotechnology Center

Algemeen

Nieuw DSM Biotechnology Center

DSM opende 3 april in Delft een nieuw, hypermodern biotechnologie center. Met het center vergroot DSM de capaciteit van biotechnologisch onderzoek en ontwikkeling van toepassingen in voeding en voedingsmiddelen, diervoer, maar ook biobrandstoffen, farma en biobased materialen.

Het nieuwe Rosalind Franklin Biotechnology Center center werd officieel geopend door Louise Fresco, voorzitter Wageningen University en research, Ilona Haaijer, president DSM Food Specialties en Feike Sijbesma, CEO Koninklijke DSM.

Investeringsprogramma van € 100 miljoen

De voltooiing van het nieuwe biotechnologiecenter is onderdeel van DSM’s investeringsprogramma van € 100 miljoen in uitbreiding van onderzoek en ontwikkelingsfaciliteiten in Nederland dat in 2013 is gestart. Het center huisvest het breedst mogelijke gamma aan biotechnologiespecialisaties onder één DSM-dak. In dit innovatiecluster bouwen meer dan 400 onderzoek- en ontwikkelingsexperts voort op een solide traditie van meer dan 150 jaar fermentatie en biotechnologische innovatie in Delft.

Maatschappelijke uitdagingen

“In DSM’s nieuwe Biotechnology Center werken onze wetenschappers aan oplossingen voor maatschappelijke uitdagingen, zoals het voorzien van alle mensen wereldwijd van goede voeding en het mogelijk maken van de transitie van een fossiele samenleving naar een op bio-hernieuwbaar gebaseerde samenleving, Het DSM Biotechnology Center faciliteert dit in een innovatieve omgeving en op een historische locatie in Delft, waar we voortbouwen op bijna 150 jaar wetenschappelijke, academische en commerciële activiteiten”, aldus Feike Sijbesma, CEO en bestuursvoorzitter van DSM.

Innovaties

Momenteel wordt er in het nieuwe biotechnologiecentrum gewerkt aan innovaties zoals de productie van fermentatieve steviol glycociden, de caloriearme, zoetsmakende moleculen in de stevia plant, als antwoord op de wereldwijd groeiende vraag naar suikerarme voedingsmiddelen en dranken. DSM’s kennis en expertise op het gebied van fermentatie helpt om in de groeiende vraag naar zuivere, kwalitatieve en duurzaam geproduceerde steviol glycosides te voorzien. Daarnaast ontwikkelden DSM-wetenschappers in het biotech-centrum een nieuwe technologie waarmee het oneetbare product dat bij de extractie van raapzaad- of canola-olie overblijft, wordt omgezet in een hoogwaardig plantaardig eiwit voor veelzijdige toepassingen in de levensmiddelenindustrie. Deze ‘proteïnen van de toekomst’ komen tegemoet aan de wereldwijd toenemende vraag naar proteïnen.

Veel talent

De diversiteit aan specialisaties binnen DSM’s Biotechnology Center trekt volgens het bedrijf veel talent aan. In het nieuwe centrum werken 400 wetenschappers, die 27 nationaliteiten vertegenwoordigen. Het biotechnologiecentrum vormt het hart van Biotech Campus Delft. Biotech Campus Delft is een initiatief van DSM Delft, de Technische Universiteit Delft, de gemeente Delft en de provincie Zuid-Holland. Delft staat internationaal bekend om zijn expertise en zijn toonaangevende positie in de wereld op het gebied van biotechnologische ontwikkeling.

Rosalind Franklin

DSM’s Biotechnology Center kreeg de naam Rosalind Franklin Biotechnology Center, als eerbetoon aan Rosalind Franklin (1920-1958). Zij was een briljante wetenschapper die tijdens haar tragisch korte leven een enorme bijdrage heeft geleverd aan onze kennis en ons begrip van de structuur van DNA, waarmee ze de basis legde voor de moderne biotechnologie. Met het eren van Rosalind Franklin brengt DSM hulde aan alle vrouwelijke helden van de wetenschap.

Reageer op dit artikel