nieuws

Plantensterolen makkelijker toepassen in voedingsmiddelen

Algemeen

Plantensterolen makkelijker toepassen in voedingsmiddelen

Lipofoods introduceert Lipohythol, een poeder van plantensterolen. De poeder moet het toevoegen van plantensterolen in het productieproces van voedingsmiddelen makkelijker en goedkoper maken.

Lipohytol is een fijn poeder dat direct bij de productie van het voedingsmiddel verwerkt kan worden zonder dat aanpassingen zijn vereist in het productieproces.

Sterolesters

Tegenwoordig wordt er veel gebruik gemaakt van sterolesters. Deze sterolesters moeten geëmulgeerd worden, waardoor de fabrikant de temperatuur tijdens het proces moet verhogen, zodat de sterolesters kunnen worden verwerkt in de voedingsmiddelen.

Negentig procent plantensterolen

Met Lipohytol van Lipofoods is de temperatuurverhoging in het productieproces niet nodig. Bovendien kan er minder van deze variant toegevoegd worden. “Sterolesters bevatten zestig procent aan plantensterolen, terwijl de liphytol negentig procent aan plantensterolen (fytosterolen) bevat. Hierdoor hoeft er ook nog eens minder worden toegevoegd om toch dezelfde hoeveelheid aan plantensterolen in voedingsmiddelen te krijgen,” aldus Isabel Gomez, marketing manager Lipofoods.

Vrij van palmolie

De nieuwe formule van Lipofoods bevat geen palmolie. Hiermee wil Lipofoods de belangen van zijn afnemers steunen omtrent de ecologische impact van de palmolie teelt.

Verwachte vraag naar fytosterolen

Marktonderzoeksbureau Grand View Research meldt dat de wereldwijde markt voor fytosterolen naar schatting 989,8 miljoen Amerikaanse dollars zal behalen voor 2020. Het samengestelde jaarlijkse groeipercentage (CAGR) zal naar verwachting 7,2 procent zijn.

Goedkeuring

De Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA) heeft een goedkeuring gegeven voor een dagelijkse inname van 1,5-2,4 gram aan plantensterolen, om een positief effect te behalen op het totaalserumcholesterol.

Cholesterol verlagende werking

Fytosterolen (plantensterolen) zijn steroïde verbindingen afkomstig van planten. Ze lijken veel op cholesteroldeeltjes, waardoor het lichaam, tijdens de absorptie in de darmen, minder cholesterol deeltjes opneemt. Hierdoor hebben fytosterolen een positief effect op het totale serumcholesterol in het bloed.

Reageer op dit artikel