nieuws

Consument moet ‘bewuste Bourgondiër’ worden

Algemeen

Consument moet ‘bewuste Bourgondiër’ worden

Consumenten blijken massaal een westers voedingspatroon toe te passen, dat in verband staat met de ontwikkeling van een aantal chronische ziekten. Het boek ‘De bewuste Bourgondiër. Van ongezond naar gezond voedingspatroon’ geeft niet alleen inzicht is hoe is het zo ver kunnen komen, maar ook hoe een gezond voedingspatroon haalbaar is. We moeten ‘bewuste Bourgondiërs worden’. Het boek staat centraal op twee conferenties, 20 juni in Antwerpen en 22 juni in Hasselt.

Tijdens een conferentie – 20 juni in Antwerpen en 22 juni in Hasselt – gaat de auteur, voedingskundige dr. Erica Rutten (foto), in detail in op het westerse voedingspatroon en op de verschillen met het gezonde voedingspatroon dat vaak beschermend werkt. Om de transitie naar een dergelijk gezond voedingspatroon succesvol te maken is de rol van de consument erg belangrijk. Enkel met een mentaliteitswijziging zal dit mogelijk zijn.

Van een ongezonde naar gezonde voedingspatroon

Het boek ‘De bewuste Bourgondiër. Van ongezond naar gezond voedingspatroon’ gaat terug naar het begin van de twintigste eeuw en bekijkt de toepassing van voeding tot in het heden. Op deze wijze wordt duidelijk hoe het huidige westerse voedingspatroon is ontstaan. Het gevolg is een jungle van voeding, kennis en dogma’s waar we vandaag mee te maken hebben. Tevens wordt de complexiteit van de voedingswetenschappen toegelicht evenals de relatie van het westerse voedingspatroon met tal van chronische ziekten.

De bewuste Bourgondiër

Om het gezonde voedingspatroon gemakkelijk toepasbaar te maken, roept de auteur dr. Erica Rutten ‘de bewuste Bourgondiër’ in het leven. Want voeding is vooral genieten, maar bewust. Deze indringende publicatie is niet alleen bestemd voor professionals, maar evenzeer voor consumenten en patiënten en voor ouders en grootouders die een verschil willen maken voor hun eigen gezondheid, maar ook die van hun kinderen en kleinkinderen. Kortom, voor iedereen die de dagelijks noodzakelijke voeding als een te respecteren levenszaak beschouwt en een gezond voedingspatroon wil aanleren.

Erica Rutten

Erica Rutten studeerde voeding- en dieetleer aan de KU Leuven en werd doctor in de voedingswetenschappen aan de Universiteit Maastricht. Ze schreef en werkte mee aan tal van internationale onderzoeken en wetenschappelijke artikelen. Ze is zaakvoerder van FoodCon – Scientific Food Consultancy. Ook is ze lid van de Nederlandse Academie voor Voedingswetenschappen en van de Belgian Nutrition Society.

 
Reageer op dit artikel