nieuws

Kikkoman ontwikkelt samen met NIZO soja-yoghurtdrank

Algemeen

Kikkoman ontwikkelt samen met NIZO soja-yoghurtdrank

Sojasausfabrikant Kikkoman en het Nederlands Insitutuut voor Zuivelonderzoek (NIZO) lanceren in augustus in Japan een yoghurtdrink op basis van soja. Dit product is een resultaat van een samenwerking tussen beide partijen.

Kikkoman, bekend van onder meer de productie van sojasaus en NIZO, het wereldwijd bekend Nederlands testinstituut op het gebied van zuivel, hebben de handen ineengeslagen en van hun hand komt nu een yoghurtdrink op basis van sojamelk op de markt. Het wordt in augustus in Japan gelanceerd. Of het daarna ook naar de Europese markt komt, is nog onbekend.

Kikkoman heeft ervaring met sojaproducten en de fermentatie van soja en dit combineerde het bedrijf in een Research & Development-samenwerking met de ervaring die NIZO heeft op het gebied van fermentatietechnieken met behulp van melkzuurbacteriën.

Melkzuurbacteriestam

De lancering van de peulvruchtyoghurtdrink begon bij de wens van Kikkoman deze drink te ontwikkelen. Om dit te realiseren, had het bedrijf een melkzuurbacteriestam nodig voor de fermentatie van sojabonen, die tegelijkertijd zorgt voor een goede smaak.

Selectie van bacteriestammen

NIZO werd aangesteld als partner voor het benodigde advies op het gebied van de in bacteriestam gebruikt bij zuivelfermentatie. Ook ondersteunde NIZO Kikkoman bij technieken om bacteriestammen te selecteren die zowel goed gedijen op een bron van sojabonen als een goede smaak garanderen.

Bacteriestamcollectie

De bacteriestamcollectie van NIZO bestaat uit stammen die zijn geïsoleerd uit verschillende voedingsmiddelen. Het zijn voornamelijk stammen die geschikt zijn voor de fermentatie van zuivel en andere fermentatietechnieken.

Kikkoman heeft een internationaal patent aangevraagd op het product. De samenwerkende bedrijven zijn een gebruiksrechtovereenkomst overeengekomen voor de gebruikte stammen afkomstig van NIZO.

Reageer op dit artikel