nieuws

Commissie wil géén “voedselapartheid”

Algemeen

Commissie wil géén “voedselapartheid”

Kwaliteitsproducten voor West-Europa, slechtere voedingswaren voor Oost-Europa. Het is een praktijk bij bepaalde voedingsbedrijven. De Europese Commissie protesteert tegen ‘voedselapartheid’ op de Europese tafel, meldt De Standaard.

Consumenten die ingredienten op de verpakking analyseren, komt vaak tot opvallende conclusies, zo bleek eerder dit jaar uit diverse studies. Zo bevatten Iglo Fishsticks in Slovakije en Hongarije 58 procent vis; in Oostenrijk is dat 65 procent.

Géén tweede categorie

Het vervangen van kwaliteitsvolle ingrediënten door goedkopere ingrediënten is op niet illegaal. Maar in een uniforme markt horen producten met dezelfde merknaam en hetzelfde etiket ook dezelfde samenstelling te hebben, vindt de Europese Commissie. “Ik hou niet van het idee dat er in Europa burgers van tweede categorie bestaan”, zei Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker op een persconferentie. “De verschillen zijn onaanvaardbaar.” In juni vroeg de Commissie zich nog af of het verschil in kwaliteit wel bewezen was. De Commissie wil de lidstaten nu dwingen om maatregelen te nemen. Tegen september zou er een concreet voorstel komen.

Reageer op dit artikel