nieuws

Joblabo Voeding laat jongeren proeven van de voedingsindustrie

Algemeen

Joblabo Voeding laat jongeren proeven van de voedingsindustrie

Dinsdag 17 oktober opende het Joblabo Voeding officieel haar deuren in het Huis van de Voeding In dit interactief doe- en belevingscentrum komen jongeren alles te weten over de wondere wereld van de voeding en de beroepen in de voedingsindustrie. Ook werkzoekenden en andere belangstellenden zijn hier welkom.

Het Joblabo Voeding is een realisatie van de POM West-Vlaanderen in samenwerking met VDAB, Alimento, Stad Roeselare, VIVES Hogeschool en Fevia. De totale investering bedraagt zo’n €150.000. Het Joblabo kreeg vorm in het kader van het Interreg V project ‘Grenzeloos Competent’ met de financiële steun van het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling en de Provincie West-Vlaanderen.

Onderwijs

Het Joblabo in het Huis van de Voeding richt zich in de eerste plaats op scholen uit het basis- en secundair onderwijs. In het Joblabo Voeding kunnen leerlingen hun kennis over de voedingswereld, de beroepen in de sector, evenwichtige en duurzame voeding… verruimen én ontdekken ze hun eigen talenten.

Dit gebeurt aan de hand van interactieve games – die op een tablet of op de modules in het Joblabo gespeeld worden – quizvragen, scanbare infoborden, filmpjes, touchscreens en educatieve pakketten.

Competentierapport

Natuurlijk zijn ook andere belangstellenden welkom, waaronder werkzoekenden. Na afloop ontvangt de bezoeker een competentierapport waaruit blijkt welke beroepen het meest aansluiten bij zijn of haar talenten. Een bezoek aan het Joblabo Voeding is dus leerrijk en veelzijdig, maar ook vooral heel erg fun! 

Vacatures invullen

De voedingsindustrie vormt met haar 17.000 jobs en 9,1 miljard euro omzet een belangrijke motor voor de West-Vlaamse economie. In 2016 werden alleen al bij VDAB 1.270 vacatures geplaatst, goed voor 36% van alle bij VDAB geregistreerde vacatures voor de Vlaamse voedingsindustrie.

Maar de West-Vlaamse werkloosheidscijfers zijn bijzonder laag waardoor voedingsbedrijven meer en meer moeite hebben om hun vacatures ingevuld te krijgen. Vooral operatoren en onderhoudstechnici zijn vaak gezochte maar moeilijk vindbare profielen.

Werknemers van morgen

Om voedingsbedrijven te helpen in hun zoektocht naar geschikt personeel, zet de POM West-Vlaanderen al verschillende jaren volop in op acties die de instroom van werknemers naar de sector versterken. Jongeren vormen hierbij een belangrijke doelgroep. Zij zijn immers de werknemers van morgen en moeten de komende jaren nog aantal belangrijke (studie)keuzes maken.

 

Reageer op dit artikel