nieuws

NVWA sommeert de Vegetarische Slager namen vleesvervangers te veranderen

Algemeen

NVWA sommeert de Vegetarische Slager namen vleesvervangers te veranderen

Een tweede Schnitzelgate lijkt in de maak. De Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit (NVWA) wil dat de Vegetarische Slager een groot deel van zijn vleesvervangers een andere naam geeft. Omdat de huidige namen misleidend kunnen zijn, aldus de voedselautoriteit.

De namen Visvrije tonyn, Kipstuckjes en Gerookte speckjes mogen dus niet meer. De Vegetarische Slager, die ook levert aan Albert Heijn in België, krijgt tot maart 2018 de tijd om de aanpassingen te maken anders volgt er een boete, meldt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). 

Vleeslobby

De Vegetarische Slager vermoedt een politiek complot waar de vleeslobby achter zit, meldt medeoprichter Niko Koffeman in de Volkskrant. Hij stelt in het artikel dat het geen toeval is dat de NVWA acht slaat op de producten van zijn bedrijf.  is immers senator voor de Partij van de Dieren. “Als dit nou onderdeel was van een algemene aanpak. Maar dat is niet aan de orde.” Volgens de NVWA gaat het hier puur om een administratieve handeling. “Wij hebben een melding binnen gekregen. We hebben de overtreding geconstateerd en de waarschuwing verstuurd”, reageert een woordvoerder in de Volkskrant.

Schnitzelgate

Eerder dit jaar berichtte VMT dat VVD-Kamerleden Erik Ziengs en Helma Lodders een verbod eisten op het gebruik van vleesnamen voor vleesvervangers.  De Nederlandse minister Edith Schippers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) liet weten niets te zien in een verbod. Al snel kwam de zaak bekend te staan als Schnitzelgate.  Na ophef in 2012 paste de Vegetarische Slager al een aantal kleine zaken aan. Zo veranderde ‘gehakt’ in ‘gehackt.’ Bovendien staat er sinds september voor alle namen het voorvoegsel ‘vegetarisch.’ Mocht de NVWA daadwerkelijk overgaan tot het uitschrijven van een boete dan gaat de Vegetarische Slager hiertegen in beroep.

Reageer op dit artikel