nieuws

Foodwatch waarschuwt voor misleidend logo voedingswaarde

Algemeen

Foodwatch waarschuwt voor misleidend logo voedingswaarde

Foodwatch waarschuwt. Zes grote voedingsmultinationals proberen in Europa een nieuw misleidend verpakkingslogo, weliswaar gebaseerd op het verkeerslichtensyteem, te introduceren op om consumenten te informeren over de voedingswaarde. De voedingswaakhond is overigens groot voorstander van dit systeem, maar dan wel met sterkere criteria.

De criteria die de voedingsbedrijven hebben bedacht, volgens Foodwatch zo slap dat ongezonde producten ineens gezond lijken. Waar bijvoorbeeld Nutella – een voorbeeld van Foodwatch – in het originele verkeerslichtsysteem nog drie rode lichten krijgt vanwege het hoge gehalte aan vet, verzadigd vet en suiker, verdwijnen deze rode waarschuwingen geheel bij de “slappe criteria” van de voedingsgiganten.

Het verschil??

Het verschil in de kleur wordt vooral veroorzaakt doordat het industrievoorstel (excl.dranken) gebaseerd is op het gehalte suiker, vet en zout per portie en niet ook per 100 gram zoals gebruikelijk in het verkeerslichtsysteem. Omdat de portiegrootte vaak klein is, verdwijnen veel rode alarmkleuren van de verpakking. Zelfs Nutella krijgt daarom met een vetgehalte van 31% en een suikergehalte van 56% toch geen één rood licht vanwege een portiegrootte van slechts 15 gram. Snoepjes van 5 tot 10 gram krijgen dan zelfs nog geen rood licht voor suiker als ze voor 100% uit suiker bestaan.

Verkeerslichtsysteem!!

Foodwatch bepleit, samen met gezondheidsorganisaties, al jaren een verkeerslichtsysteem. “Met het ‘verkeerslichtsysteem’ zie je als consument direct of een product veel suiker, zout, vet of verzadigd vet bevat. Dit systeem werkt zo simpel dat het zelfs voor kinderen te begrijpen is: op de verpakking staan deze voedingsstoffen in een rood, oranje of groen vlak. Rood betekent dat de hoeveelheid ‘hoog’ is, oranje ‘gemiddeld’ en groen ‘laag’.

Hoewel het verkeerslichtsysteem dus een goede methodiek is, zorgen de sterk afgezwakte criteria in het industrievoorstel ervoor dat producten vrijwel nooit rood worden voor de voedingstoffen. Het industrievoorstel gaat uit van de hoeveelheid voedingsstoffen per (onrealistisch klein) portie. Daarmee geeft het verkeerslichtsysteem juist een geheel verkeerde gezonde indruk aan ongezonde producten.

 

Reageer op dit artikel