nieuws

Effect levensstijl op voeding gaat verder gaat dan het individu

Algemeen

Effect levensstijl op voeding gaat verder gaat dan het individu

Als je partner gewicht verliest door gezonder te leven is er een grote kans dat jij ook afvalt. Dat blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Connecticut dat recent in het gerenommeerde Obesity Journal verscheen.

De studie van de Universiteit van Connecticut is volgens Weight Watchers de eerste in zijn soort. Nooit eerder onderzocht men arbitrair en objectief het afvalproces van koppels in levensstijlprogramma’s die algemeen beschikbaar zijn. 130 samenwonende koppels werden willekeurig in twee groepen ingedeeld.

In de ene groep volgde een wederhelft zes maanden lang het Weight Watchers-programma met persoonlijke begeleiding en online tools. In de andere groep kreeg een van de partners een informatiebrochure over gezond eten, voldoende beweging en strategieën om je gewicht onder controle te houden.

Samen afvallen

Bij 32% van de koppels verloor de partner die niet ingeschreven was voor een levensstijlprogramma, maar wiens wederhelft dat wel was, 3% van zijn gewicht – of gemiddeld zo’n 2 kilogram – na een periode van zes maanden. Een gedragsverandering van een individu kan een onmiddellijke impact hebben op zijn omgeving. De ene partner gaat de gezonde levensstijl van de ander ‘kopiëren’ en bijvoorbeeld meer voedingsmiddelen met een lager vetgehalte eten, dan wanneer de andere partner het programma niet zou volgen.

Tempo

Ook bleek dat wanneer de ene partner op een gestaag tempo gewicht verliest, de andere partner dat ook zal doen. Maar het geldt ook in de omgekeerde richting: wanneer de ene moeite heeft met afvallen, zal het bij de ander ook niet van een leien dakje lopen.

Mechanisme van gewichtsverlies

“Deze studie helpt ons om beter te begrijpen hoe het mechanisme van gewichtsverlies in elkaar zit”, aldus Gary Foster, Chief Scientific Officer van Weight Watchers. “Ik geloofde al een hele tijd in de kracht van een community en de invloed die een verandering in het levenspatroon van een persoon kan hebben op zijn naaste omgeving. Mijn gevoel is nu eindelijk bevestigd door deze studie die voor het eerst het ripple effect van gewichtsverlies bij koppels heeft kunnen aantonen.”

 

 

Reageer op dit artikel