nieuws

Test Aankoop pleit voor ééngemaakte Europese kwaliteitsnormen voor ham

Algemeen

Test Aankoop pleit voor ééngemaakte Europese kwaliteitsnormen voor ham

Sommige hespen in de Belgische supermarkten zijn die naam onwaardig, waarschuwt Test Aankoop na een vergelijkende test. Een aantal geteste producten bevatte zoveel additieven en “opvulsel” dat ze buiten de wettelijke definitie van gekookte ham vallen. De consumenten-organisatie pleit al lang voor meer ééngemaakte Europese kwaliteitsnormen

Uit het onderzoek is volgens Test Aankoop naar voren gekomen dat 8 van de 34 geteste producten geen vleespercentage vermelden op het etiket. 10 producten gaven een vleespercentage lager dan 95 % weer, eentje zelfs zo laag als 72 %. 3 goedkopere producten uit de test voldeden niet of nauwelijks aan de wettelijke definitie van ham: ze bevatten te veel vocht en te weinig vleeseiwit.

Flirt met de wetgeving

De ontvette ham van Horeca Select flirt volgens het onderzoek van de consumentenorganisatie met de huidige Belgische wetgeving. Rekening houdend met de meetonzekerheid, geeft dit product niet altijd dezelfde resultaten en wordt de ene keer wel juist de norm gehaald om zich “ham” te mogen noemen, maar de andere keer niet. Volgens Test Aankoop zou het dan ook correcter zijn dat dit product wordt verkocht onder de naam “bereid vlees, pic-nic”.

De achterham van Albert Heijn en de ham zonder zwoerd van Witte Producten voldoen volgens de testresultaten niet aan de Belgische wetgeving. Maar dat moet ook, niet omdat ze worden ingevoerd vanuit respectievelijk Nederland en Frankrijk.

Eengemaakte Europese kwaliteitsnormen

Om daaraan te verhelpen pleit de consumentenorganisatie al lang voor meer ééngemaakte Europese kwaliteitsnormen op een hoog niveau, maar net het omgekeerde gebeurt. Nog niet zolang geleden werd het “mayonaise-KB” aangepast door minister van Economie en Consumentenzaken Kris Peeters, waarbij de kwaliteitsnormen naar beneden toe werden bijgestuurd. Ook het KB betreffende ham zit in de pijplijn en een zelfde resultaat, afzwakking van de kwaliteitsvereisten, wordt hier verwacht. Blijkbaar is de minister meer begaan met de economie dan met de consument, stelt Test Aankoop.

Het volledige persbericht is hier te vinden.

 

Reageer op dit artikel