nieuws

FoodDrinkEurope presenteert methodologie om kwaliteit te beoordelen

Algemeen

FoodDrinkEurope presenteert methodologie om kwaliteit te beoordelen

FoodDrinkEurope en European Brands Association AIM kondigen een nieuwe methode aan voor het vergelijken van kwaliteitsgerelateerde kenmerken van voedingsmiddelen, opgesteld door het gezamenlijke onderzoekscentrum van de Europese Commissie (JRC).

Volgens eurocommissaris Timor Navracsis van Onderwijs, Cultuur, Jeugd en Sport is de methode een belangrijke stap in de richting van een objectieve toetsing van de beschuldigingen van “dubbele kwaliteit” van voedingsmiddelen in sommige delen van Europa.

Blauwdruk
De JRC-methodologie richt zich op het toetsen van de samenstelling en sensorische kenmerken van voedingsmiddelen en dient als blauwdruk voor nationale autoriteiten voor toekomstige testen. Daarnaast dient de methode ook als basis voor een pan-Europese testcampagne die volgende maand plaats zal vinden, waarbij wordt gekeken naar de verschillen in samenstelling van voedingsmiddelen van de verschillende landen.

De blauwdruk bevat verschillende aanbevelingen op het gebied van onder andere transparantie, vergelijkbaarheid en inclusiviteit. Producenten worden ondervraagd over de verschillende stappen in het productieproces, zoals productselectie, sampling en de interpretatie van data.

De methode erkent dat “voedselkwaliteit een complex en multidimensionaal concept is, welke door vele factoren wordt beïnvloed” en dat “verschillen in samenstelling zich niet per se laten vertalen in verschillende niveaus van productkwaliteit.”

Aansluiting leden EU
FoodDrinkEurope en AIM zeggen beide toe de testen te ondersteunen en sluiten zich aan bij de Europese Commissie dat zo veel mogelijk landen van de Europese Unie aan moeten sluiten, om een representatieve geografische weergave te verkrijgen.

Reageer op dit artikel