nieuws

Bèta-glucanen in bier geanalyseerd

Algemeen

Bèta-glucanen in bier geanalyseerd

Een studie in het wetenschappelijke tijdschrift Carbohydrate Polymers onderzocht met een nieuwe techniek, carbohydrate microarrays, de vezelsamenstelling van diverse biertypes en tijdens het brouwproces. Bovendien werd voor het eerst hoeveel bèta-glucanen in bier geanalyseerd.

De auteurs van het wetenschappelijke artikel onderzochten 60 bieren. Over het algemeen worden dezelfde vezels gevonden in diverse biersoorten. Opvallend, volgens het Wageningse Kennisinstituut Bier is wel dat in tarwebieren meer rhamnogalacturonan zit. In sommige bieren werd minder mannan, Β-glucanen en arabinoxylan gedetecteerd, wat waarschijnlijk komt door afbraak door aanwezige enzymen in de grondstoffen of toevoeging van enzymen tijdens het brouwproces.

Bèta-glucanen

De exacte hoeveelheid vezels is met de carbohydrate microarrays methode niet te bepalen. Alleen voor bèta-glucanen is nog een aanvullende analyse gedaan om de hoeveelheid te meten, omdat van bèta-glucanen (uit haver) bekend is dat 3 gram per dag het bloedcholesterol kan verlagen. Er bleek maximaal 200 mg bèta-glucanen in een liter bier te zitten. Een hoeveelheid die bij matige bierconsumptie geen effect op de gezondheid zal hebben.

 

Reageer op dit artikel