nieuws

Reststroom van wijn dient als smaakmaker water

Algemeen

Reststroom van wijn dient als smaakmaker water

Het Israëlisch start-up bedrijf Wine Water ontwikkelde een gearomatiseerd bronwater met de smaak uit de schillen en zaden van de druif die overblijven na de wijnproductie.

De drank bevat geen alcohol. Er zijn varianten gebaseerd op witte (riesling en gewürztraminer) en rode (cabernet, merlot, syrah en petit verdot) wijn.

Upcycling
Bij de productie van wijn eindigt 25 procent van de wijndruiven als afval. Dit bestaat voornamelijk uit zaden en vellen. Normaal gesproken wordt het afval omgezet tot compost of diervoeding, maar deopslag- en transportkosten zijn duur, aldus Anat Levi, CEO van Wine Water. Ze geeft aan dat de vellen en zaden van de druiven veel fytochemicaliën bevatten, waarvan is aangetoond dat deze gezondheidsvoordelen hebben. “De visie van Wine Water was om deze typisch ‘verloren’ ingrediënten te upcyclen en ze in een product toe te passen”. 

Wine Water heeft het doel om een ‘zero-waste’ bedrijf te worden. Het bronwater is de eerste lancering, maar in de toekomst wil het bedrijf meer producten maken van de druiven en zaden die overblijven tijdens het productieproces van wijn.

Klimaat
Duurzaamheid, klimaat en sociale verantwoordelijkheid zijn belangrijk voor het bedrijf. Naast de upcycling van afval speelt bijvoorbeeld ook waterverbruik een belangrijke rol. Via een systeem dat de irrigatie-efficiëntie maximaliseert wordt het waterverbruik in de wijngaarden verminderd. In een groot deel van de wijngaarden worden 24 uur per dag de weersveranderingen gevolgd om de irrigatie te sturen. Ook wordt snoeihout in de wijngaarden verpletterd in plaats van verbrand om luchtvervuiling te verminderen.

Reageer op dit artikel