nieuws

Koffie goed voor gezondheid en schoonheid

Algemeen

Koffie goed voor gezondheid en schoonheid

Onderzoeksresultaten tonen dat het drinken van cafeïne positieve effecten heeft. Het kan de levensverwachting verlengen en geeft het lichaam verschillende antioxidanten. Het overlijdensrisico van gewone koffiedrinkers ligt 10% lager dan het overlijdensrisico van de rest van de populatie, zo maakt koffieproducent Lavazza bekend. De koffieproducent stelt enkele doe-het-zelf-recepten voor schoonheidsproducten voor.

Als echte koffie-experts heeft een onderzoeksteam van Lavazza zich verdiept in de voordelen van koffie en deze voor je op een rijtje gezet. Het is algemeen bekend dat wanneer je koffie met mate drinkt het een positief effect heeft op je gezondheid *), maar het heeft ook voordelen voor de schoonheid. Recent onderzoek laat namelijk zien dat cafeïne steeds vaker wordt gebruik in schoonheidsproducten en zelfs een essentieel component is.

‘Beauty routine’

De volgende redenen benadrukken, volgens Lavazza, waarom koffie een essentieel onderdeel van je schoonheidsverzorging (‘Beauty routine’) zou moeten zijn. Ook zijn er aantal doe-het-zelf-recepten.

  1. Koffie is rijk aan antioxidanten **): het milieu is vol met verontreinigende deeltjes die de huid aantasten, antioxidanten beschermen hiertegen. Een studie *) laat zien dat het extract van koffiebonen kan bijdragen aan het behouden van energie in de huidcellen.
  2. Het beschermt tegen zonnestralen *) : UVB is schadelijk en kan leiden tot levensbedreigende huidaandoeningen. Cafeïne helpt de huid te beschermen tegen de carcinogene eigenschappen van zonlicht.
  3. Het maakt de huid glad en egaal *): Koffie brengt weefselherstel in gang en speelt dus een cruciale rol in het reguleren van celgroei. Wat op zijn beurt weer leidt tot hydratatie van de huid en verhoogde elasticiteit.
  4. Het bevordert de circulatie *): koffie stimuleert de bloedsomloop en zorgt voor een mooie en gezonde huid.

‘Beauty rituelen’

Koffie is ook te gebruiken tijdens schoonheidsrituelen. De volgende doe-het-zelf-recepten zorgen namelijk voor zowel mooi haar als een mooie huid.

  1. Koffie is een geweldige ‘life hack’ voor gezwollen ogen *). Koffie verhoogt de bloedsomloop, is rijk aan antioxidanten en helpt gezwollen ogen te verminderen. Wanneer je een kopje koffie hebt gezet, moet je de gemalen koffie apart houden en deze laten afkoelen. Breng vervolgens een restje koffie aan onder, en op het ooglid, en laat een paar minuten intrekken. Speel vervolgens af met koud water. Je kan ook ijsblokjes van koffie maken om zo gezwollen weefsel effectief te verminderen.
  2. Koffie kan goed worden gebruikt als scrub voor je hoofdhuid, het helpt om dode huidcellen te verwijderen. Neem een half kopje gemalen koffie, masseer dit in op nat haar en laat voor 2 minuten intrekken. Spoel het vervolgens uit met je gebruikelijke shampoo en conditioner.
  3. Ook kan koffie goed worden gebruikt als scrub voor je huid, het is namelijk niet ruw. Voor een natuurlijke scrub meng je wat gemalen koffie, bruine suiker, en olijfolie. Wanneer je dit goed door elkaar hebt gemengd masseer je dit met een draaiende beweging in de huid om zo de dode huidcellen te verwijderen.

Referenties

*) MDPI source: coffee silverskin: A Review on Potential Cosmetic Applications issued on Dec 2018

**) ISIC the institute for scientific information on coffee 2018 – Coffee for skincare Source: Koo SW, Hirakawa S, Fujii S, Kawasumi M, Nghiem P. Protection from photodamage by topical application of caffeine after ultraviolet irradiation. Br J Dermatol. 2007 May;156(5):957-64

 

 

 

Reageer op dit artikel