nieuws

Minder vetten, suikers en zout en meer vezels

Algemeen

Minder vetten, suikers en zout en meer vezels

De voedingssector verlaagde de afgelopen vijf jaar het gehalte aan suikers en verzadigde vetten in voedingsproducten en voegde meer vezels toe. Ze komt daarmee – in het kader van het Convenant Evenwichtige Voeding – haar afspraken met de minister van volksgezondheid Maggie De Block en de FOD Volksgezondheid na. De sector wil samen met de overheid verdergaan op de ingeslagen weg. Er blijft veel werk te doen, zei de minister 20 augustus.

Fevia en Comeos rapporteerden maandag 20 augustus in Brussel over de resultaten van de productcategorieën die in het Convenant Evenwichtige Voeding. De cijfers zijn gewogen volgens het marktaandeel van de merkenproducenten en de huismerken: 

De resultaten

  • Ontbijtgranen: gemiddeld 5,8% minder suikers en 13% meer vezels dan vijf jaar geleden. De sector voegde ook 24,5% meer volkoren granen toe (deze cijfers zijn enkel beschikbaar voor merkproducten).
  • Chocoladeproducten en biscuiterie: een globale reductie in verzadigd vet van respectievelijk -1,2% en -3,2%.
  • Frisdranken: een gemiddelde suikerreductie van -7% door een verdere uitbreiding van het gamma met meer laagcalorische producten.
  • Zuivel: een globale reductie van -3,8% toegevoegde suikers ten opzichte van 2012 door recepten van o.a. yoghurts, yoghurtdrinks, chocomelken en dessertjes aan te passen.
  • Plantaardige alternatieven voor zuivel: een reductie in suikers van -18%.

Voor de productgroepen frisdranken en voorverpakte producten in de Belgische retail tussen 2012 en 2016 tonen de resultaten een duidelijke neerwaartse trend aan van het aantal calorieën verkocht op de Belgische markt. Op de website www.convenantevenwichtigevoeding.be staan veel voorbeelden.

fevia_infografiek_convenant_evenwichtige_voeding_a3_nl

Verder gaan op ingeslagen weg

Wat de positieve cijfers uiteindelijk betekenen op individueel niveau is moeilijk in te schatten aangezien het voedingspatroon voor iedere Belg verschillend is. Toch bevestigen de resultaten voor Fevia en Comeos dat de aanpak werkt. De sector wil dan ook verdergaan op de ingeslagen weg.

Naast deze productgroepen namen ook tal van andere sectoren zoals margarine, (room)ijs, suiker, bakkerijproducten, aardappelproducten, vleeswaren, snacks en nootjes, initiatieven om van de gezonde keuze de gemakkelijke keuze te maken.

Kentering in het aanbod

“5 jaar geleden startten de voedingssector en de overheid een traject om de gezonde keuze gemakkelijker te maken voor de consument. Onze bedrijven pasten de voorbije jaren de samenstelling aan van de producten die u dagelijks koopt, vaak zonder dat u het merkte en zonder in te boeten op kwaliteit of smaak,”, zegt Jean Eylenbosch, voorzitter van Fevia. “Vandaag zien we daardoor een kentering in het aanbod aan voedingsproducten: minder vetten, suikers en zout en meer vezels en volkoren granen. Dat is een positieve trend waarop we nu verder willen bouwen.”

Dominique Michel, CEO van Comeos voegt hieraan toe: “Nu gaan we voor de private label merken de koude sauzen aanpakken alsook in samenwerking met de merkenproducenten de smeersalades en de bereide maaltijden en verder werken op frisdranken en zuivel tegen 2020. Ook daar gaan we stelselmatig naar minder toegevoegde suiker (-5% in frisdrank en zuivel), minder vet (-5% in smeersalades) en energie (-3% in koude sauzen) en meer groenten (+10% in bereide maaltijden).”

Evenwichting voedingspatroon

Minister De Block: “Een evenwichtig voedingspatroon kan een rol spelen in het voorkomen van chronische ziekten. Het is een gedeelde verantwoordelijkheid om de voedingsgewoonten te verbeteren. Er voor zorgen dat de makkelijke keuze ook de gezonde keuze is, helpt daar zeker bij. Ik ben tevreden dat de Belgische voedingsindustrie en de handel de handschoen hebben opgenomen en daadwerkelijk, stap voor stap, de samenstelling van de producten in de rekken verbeteren. Wij gaan de resultaten ook nog onafhankelijk laten monitoren en dan is het tijd om naar de volgende stappen te kijken, want er blijft veel werk te doen.”

 

Reageer op dit artikel