nieuws

Nutri-score label niet verplicht

Algemeen

Nutri-score label niet verplicht

Minister van Volksgezondheid Maggie De Block heeft de beslissing genomen om in België de Nutri-score in te voeren als voedingslabel. Op die manier kan de consument op een eenvoudige manier informatie krijgen over de mate waarin een voedingsmiddel deel uitmaakt van een evenwichtige voeding. Voedingsbedrijven kiezen vrijwillig of ze het label gaan gebruiken. 

“Zo maken we het de mensen makkelijk om voor een gezonde voeding te kiezen” zegt minister Maggie De Block over de Nutri-score. De beslissing voor het voedingslabel komt er na een lange overlegronde met de betrokken stakeholders: de consumentenorganisaties, experten inzake voeding, de voedingsindustrie en de verdelers. De voedingsindustrie is niet verplicht het label te gebruiken, maar de minister verwacht dat de sector hier wel voor zal kiezen.

Nutri-score

De Nutri-score is een globale score (van -15 voor de ‘meest gezonde’ tot +40 voor de ‘minst gezonde’ producten). Op basis van die score krijgt het product een letter met bijhorende kleurcode: van donkergroen (A) tot donkerrood (F). Dit eenvoudige systeem (één score voor het hele product) laat de consument toe in één oogopslag een globale evaluatie te zien van het product. Op die manier draagt het volgens De Block om aan de makkelijke keuze voor gezonde producten, zoals de Wereldgezondheidsorganisatie vraagt (making the healthy choice the easy choice);

Algoritme

Het algoritme op basis waarvan de Nutri-score wordt berekend houdt rekening met zowel positieve als negatieve elementen: het gehalte aan suikers, verzadigde vetzuren, calorieën en zout heeft een negatieve invloed op de score, terwijl het gehalte aan fruit, groenten, vezels of eiwitten de score kan verbeteren.

 

Reageer op dit artikel