nieuws

66% Vlamingen wil gezonder of minder eten

Algemeen

66% Vlamingen wil gezonder of minder eten

Twee op drie Vlamingen wil gezonder of minder gaan eten. Dat blijkt volgens Vlaams Instituut Gezond Leven één jaar na de lancering van de voedings- en bewegingsdriehoek. Zeven op tien zou graag minder zoete tussendoortjes, ongezonde snacks en fastfood eten. Zes op tien wil minder gesuikerde frisdranken drinken; vier op tien Vlamingen wil minder vlees eten.

De Vlaams Instituut Gezond Leven enquête peilde naar eet- en beweeggewoontes van de Vlaming en testte hoe goed de nieuwe voedings- en bewegingsmodellen met bijbehorende adviezen al gekend zijn. Belangrijkste motivatie om gezonder te eten is de huidige gezondheid verbeteren of langer gezond blijven (62%). Ook gewicht is met 33% een belangrijke stimulans om gezonder te eten.

Gewicht speelt rol bij beweging

Bij beweging speelt gewicht een iets grotere rol. Daar duidde 37% gewicht aan als motivator om meer te bewegen of minder lang stil te zitten. Toch voeren ook hier gezondheidsoverwegingen direct of indirect de boventoon. 13% geeft aan meer te willen bewegen om zijn of haar gezondheidsproblemen te verbeteren, 14% hoopt er meer energie door te krijgen, 11% rekent op minder stress.

Gezonder eten?

Op welke manier willen mensen gezonder eten? 71% van de respondenten zou graag minder zoete tussendoortjes en ongezonde snacks eten, 65% minder fastfood en 61% wil minder gesuikerde frisdranken drinken. 41% stelt ook minder vlees te willen eten. De belangrijkste motivaties voor vleesvermindering zijn gezondheid (47%), milieuoverwegingen (30%) en (minder) dierenleed (20%). Minder ongezond eten gaat voor veel respondenten hand in hand met meer gezond: 70% wil ook meer groenten en fruit eten, 60% wil meer water drinken.

Povere kennis peulvruchten

Die gezonde voornemens weerspiegelen mooi de wetenschappelijke adviezen van de nieuwe voedingsdriehoek, exact één jaar geleden gelanceerd: meer plantaardig eten, matigen in dierlijke producten, en zo weinig mogelijk ultrabewerkte voedingsmiddelen zoals koekjes, fastfood, frisdranken, enzovoort.

Bewegen in vrije tijd

74% van de deelnemers gaf – volgens Vlaams Instituut Gezond Leven – aan meer te willen bewegen of minder lang te willen stilzitten. Dat willen ze vooral doen in hun vrije tijd (56%), thuis (48%), en tijdens verplaatsingen (24%). Extra beweging op het werk of op school houdt hen minder bezig. Drempels om meer te bewegen in de gemotiveerde groep zijn een gebrek aan concrete plannen (29%), vermoeidheid (19%) en een weinig uitnodigende omgeving thuis of op het werk (16%).

 

Reageer op dit artikel