nieuws

Onderzoekers halen informatie over darmbacteriën uit de lucht

Algemeen

Onderzoekers halen informatie over darmbacteriën uit de lucht

Het is wetenschappers van Wageningen University & Research gelukt om via de lucht te meten hoe darmbacteriën voedsel verwerken. Met deze nieuwe methode willen ze meer te weten komen over goede voeding en de gezondheid van darmen.

In proeven met muizen werd aangetoond dat darmbacteriën voedsel op verschillende manieren verwerken, afhankelijk van het eten dat ze voorgeschoteld kregen. Moeilijk verteerbaar voedsel werd bijvoorbeeld sneller gefermenteerd dan makkelijk verteerbaar voedsel. De onderzoekers konden dit met een diervriendelijke methode vaststellen door simpelweg te meten welke gassen de muizen in- en uitademden.

Darmgezondheid meten met een ademtest

De methode is geschikt voor menselijk gebruik, zegt hoofdonderzoeker Evert van Schothorst van van de Wageningse Leerstoelgroep Fysiologie van Mens en Dier: “Er bestaan al kamers waar de ademlucht van mensen wordt gemeten. Als die worden uitgerust met de sensoren die wij in ons onderzoek hebben gebruikt, kunnen ze real-time meten hoe darmbacteriën voedsel verwerken.” Deze metingen kunnen dan belangrijke informatie opleveren over de gezondheid van de darmen, en in de toekomst wellicht ook over aandoeningen als de ziekte van Crohn of prikkelbaar darmsyndroom.

Overgewicht als risicofactor

Ook kunnen de onderzoeksresultaten ons meer vertellen over gezonde voeding. De samenstelling van de darmbacteriën en hun reactie op ons voedsel heeft namelijk ook effect op het gevoel van verzadiging. “Hoe meer we daarover weten, hoe beter we overgewicht, obesitas en samenhangende ziekten kunnen aanpakken’” aldus Van Schothorst.

Reageer op dit artikel