nieuws

Unilever CEO Paul Polman vertrekt, Alan Jope volgt hem op

Algemeen

Unilever CEO Paul Polman vertrekt, Alan Jope volgt hem op

Per 1 januari stopt Paul Polman als CEO bij Unilever. Alan Jope momenteel verantwoordelijk voor de divisie schoonheid & persoonlijke verzorging neemt dan zijn taken als bestuursvoorzitter over. Polman blijft nog een half jaar aan Unilever verbonden om het transitieproces te begeleiden.

Nederlander Paul Polman was tien jaar de topman bij het Unilever. Hij zette onder andere duurzaamheid goed op de kaart, maar maakte ook lastige tijden door bijvoorbeeld de uiteindelijk mislukte overname door Kraft-Heinz. Om zo’n situatie in de toekomst te voorkomen, paaide hij de aandeelhouders door hun winstuitkering te verhogen. Alan Jope (54) leidt sinds 2014 het onderdeel schoonheid & persoonlijke verzorging, Unilevers grootste divisie. Jope zit sinds 2011 in de raad van bestuur. Eerder runde hij Unilever Noord-Azië voor vier jaar en was hij de hoogste manager in Rusland en Afrika en het Midden-Oosten. Verder vervulde Jope meer dan tien jaar verschillende rollen bij Unilever Noord-Amerika. Hij werkt al vanaf 1985 bij het bedrijf toen hij in dienst trad als marketing trainee.

Sustainable Living Plan

Vanuit Unilever klinkt niets dan bewondering voor Polmans prestaties. President- commissaris Marijn Dekkers noemt Polman “een exceptionele leider die Unilever transformeerde naar één van de best presterende bedrijven in de levensmiddelensector.” Ook zorgde Polman voor een nieuw tijdperk van “verantwoord kapitalisme” belichaamd door het in 2010 geïntroduceerde Unilever Sustainable Living Plan, vertelt Dekkers. “Dit maakt hem één van de meest visionaire bestuursvoorzitters van zijn generatie.”

Duurzaamheid

Wat Polman na zijn “pensionering” bij Unilever gaat doen, is nog niet duidelijk. Wel laat hij weten graag iets te willen betekenen in verduurzaming. “Ik ben erg dankbaar naar de belanghebbenden in de keten met wie we langdurige duurzame relaties hebben opgebouwd. In een andere hoedanigheid hoop ik met veel van deze partners in de toekomst weer in contact te komen. Met hen pak ik dan graag de sociale- en milieu-uitdagingen op waar de wereld voor staat.” Uiterlijk begin juli 2019 trekt Polman de deur definitief achter zich dicht bij Unilever. Wie Jope opvolgt als topman bij de divisie schoonheid & persoonlijke verzorging maakt Unilever binnenkort bekend. 

Foto's

Reageer op dit artikel