nieuws

Yacon als nieuwe zoetstof in ons eten?

Algemeen

Yacon als nieuwe zoetstof in ons eten?

Om de afzetmarkt van de nieuwe zoetstof yacon te vergroten en de teelt te stimuleren, onderzoekt het expertisecentrum agro- en biotechnologie van Hogeschool VIVES campus Roeselare de teelt- en verwerkingsmogelijkheden.

Yacon of grondappel wordt al jaren in Vlaanderen geteeld, maar is tot op vandaag nog onbekend. Yacomousse, yaconfituur of ijs op basis van yacon zijn nochtans allemaal mogelijkheden om yacon te verwerken en minder of geen suiker te gebruiken. De yacon bevat veel inuline, een vezel waarvan een deel zorgt voor een unieke zoete smaak.

Gezonder alternatief

Bovendien wordt yakon niet verteerd in de dunne darm en heeft het zo een minimale invloed op de bloedsuikerspiegel, en draagt het bij tot een goede darmwerking. Deze unieke eigenschap biedt potentieel voor voedingsbedrijven om producten met yacon te verkopen als een gezonder alternatief voor reguliere producten waarbij suikers of reeds bestaande zoetstoffen worden gebruikt als zoetmiddel.

Onderzoek VIVES

Onderzoekers van Hogeschool VIVES campus Roeselare (foto) bekijken zowel de teelt van yacon als de verwerkingsmogelijkheden. “Yacon is een knolgewas afkomstig van de Andes, maar kan ook probleemloos bij ons geteeld worden,” vertelt onderzoeker Angelo Dewitte. “Doel is om de afzetmarkt te vergroten en de teelt te stimuleren.” Woensdagmiddag 21 november is in de Hutstraat 9 in Veldegem te zien hoe yacon geoogst wordt. Ook kan worden geproefd van yacomousse en yaconfituur.

Veredeling

Het onderzoek zet in op veredeling om variëteiten van yacon te ontwikkelen. “De veredeling zelf is community based, dit wil zeggen dat het steunt op een brede samenwerking tussen liefhebbers, tuinbouwscholen, bedrijven, landbouwers en kennisinstellingen,” duidt Dewitte. Door (yacon)producten te verkopen kan een bedrijf niet alleen uitpakken met een nieuw innovatief product, de landbouwer een grotere afzet creëren. Hierdoor ontstaat een win-win situatie binnen de agrovoedingsector. 

Reageer op dit artikel